A várva-várt gyermek


"Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!"

Ézsaiás 9,6

A mai napig örömmel olvasom a beszámolókat a születendő gyermekekről. A gyermekáldás igazi öröm, a család kiteljesedése, a jövő kezdete. Olyan sok váradalom kapcsolódik hozzájuk. Vajon egészséges lesz, szép lesz? Milyen lesz amikor felnő? Biztosítani tudjuk számára, amire szüksége lesz? Bár minden szülő az egészséges gondoskodás miatt is, tervezi gyermeke jövőjét, a tanácsadók szerint mégsem kellene leterhelnünk őket saját, velük kapcsolatos álmainkkal. A várandósság ideje alatt sokkal jobb, ha figyelünk és belülről, lelkileg is készülünk! Engedjük, hogy egymás megismerése már az első pillanattól elindulhasson. Ezért, megmondom őszintén, egy kicsit mindig is irigyeltem az édesanyákat. Annyi mindent fel lehet fedezni már a kezdetektől gyermekeinkkel kapcsolatban. Az egyikük mozgékonyabb, a másik nyugodt. Hogyan hatnak rájuk az élethelyzetek? Ha valami finomat eszünk, ha énekelünk, ha egy szép zenét hallgatunk? A megismerés kezdeti lépései a Biblia szerint sokszor meghatározta egy gyermek sorsát. "Kettősök voltak a méhében" - írja ikerterhesség esetén, ami akkor is fontos és érdekes hír volt, mint manapság. Vagy a születés utáni események. Megfogta a másik sarkát és úgy jött a világra - olvassuk Jákobról, aki már akkor is a könnyebb utat próbálta választani. Ahány gyermek, annyiféle. De egy, egy mégis különlegesebb volt mindegyiknél.

Ő egy olyan gyermek volt, akire egy ország és hívő szülők generációi vágyakoztak már Ádámtól és Évától kezdve. A fent idézett ígéret szerint címei is egyedülállóak. Egy gyermek, aki uralkodni fog, vagyis királyi családból való. Egy fiú, akinek születése a mi javunkat szolgálja, aki nem csupán szüleiért, azok szerelme okán, hanem miattunk jön e világra. Bölcsessége csodálatos, mert tanácsai mindannyiunkat segítenek. Ha csak ezeket említené Ézsaiás, már akkor is egy rendkívüli személyről lenne szó, de nem fejezi itt be a felsorolását. Mert Ő sokkal több ennél. Több, mint egy rendkívüli ember, Ő Isten. Méghozzá erős Isten, Akinek megvan a hatalma abban a korban is, amikor népe önállóan nem is létezik. Bár van emberi kezdete, mert a Földre születik, de isteni kezdete, sem vége - szemben a görög és római istenekkel - nincs, mert Ő öröktől fogva van és lesz is mindörökké. Végül pedig az emberrel szüntelen torzsalkodó, az azzal állandó háborúságban levő, azt megalázó istenek helyett, Ő a békét hozza el, mert a Békesség Fejedelme. Ennyi váradalom alatt mindenki összeroppanna. Ilyen súlyt egy gyermek sem bírna el, nem hogy valóra váltana, de Ő megtette, mert Ő Jézus Krisztus, Isten Fia, a mi Szabadítónk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet