A dolog summája

"Mindezt hallva a végső tanulság ez: Féld Istent, és tartsd meg parancsolatait, mert ez minden embernek kötelessége! Mert Isten megítél minden tettet, minden titkolt dolgot, akár jó, akár rossz az." Prédikátor könyve 12:13-14         

Emlékszem, fiatalkorom egyik félelmetes filmje a “Tudom, mit tettél tavaly nyáron” című tinihorror volt. Már csak a címe is hátborzongató, hiszen az ember sokszor még arra sem emlékszik, hogy mit csinált egy héttel, néhány nappal, sőt, van, hogy még néhány órával ezelőtt is… Hát még arra, amit tavaly nyáron! A film legfélelmetesebb aspektusa pedig pontosan ebből fakad. Bár a főhősök úgy gondolták, hogy senki nem látta őket a bűntett közben, hiszen látszólag nem volt szemtanú, mégis egy rejtélyes valaki tudja, hogy mi történt azon az éjszakán.

De nem a film a fontos...
Hiszen talán a legtöbbünknek nincs olyan rejtegetni valója, mint a film karaktereinek, de mindannyian éreztük már úgy, hogy “de jó, hogy ezt nem látta senki”. Egészen az ügyetlenkedéstől a komoly baklövésekig újra, meg újra boldogok vagyunk, hogy egyedül voltunk a szobában, amikor megtörténtek azok az esetek. Sokszor nem is a mi hibánk, az események csak úgy jönnek egymás után, és hol jobban, hol rosszabbul reagálunk rájuk, lehet, hogy percek, vagy órák múlva már nem is emlékszünk a dologra, mert nem tartjuk fontosnak az emlékezést. Úgyse látta senki, spongyát rá…

És a fenti filmhez képest még félelmetesebb az a felismerés, hogy nincsenek zárt ajtók. Nincsenek csukott ablakok. Nincs olyan, hogy rejtőzködés, és nincs olyan, hogy egyedüllét: Isten mindent lát. Látja a jót, és a rosszat. Látja, amikor éppen önzetlenül adom oda az utolsó szendvicsemet a hajléktalannak, és közel s távol senki sincs az utcán, és látja azt is, amikor Sátán éppen a markában tart a csukott ajtók mögött. Soha nem vagyunk egyedül.

És lesz majd egy alkalom az életünkben, az örök élet küszöbén, amikor Istentől halljuk ezeket a szavakat: “Tudom, mit tettél tavaly nyáron”. És lehet, hogy mi már nem is emlékszünk rá, de ő nem felejti el. Ezért summája minden dolognak: Isten akkor is veled van, amikor nem akarod, vagy nem érzed.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia