Szelíd felelet

„Mindig legyetek készen megfelelni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek levő reménységet, de szelídséggel, félelemmel és jó lelkiismerettel tegyétek.”
1Péter 3:15.
Nem esett le a tantusz! Akkor nem jutott eszembe, mit kellett volna mondanom! Csak álltam ott bambán, nem tudtam, mit mondjak! Bizonyára, Te is ismered ezt az érzést. Valakinek hirtelen válaszolni kellett volna, és leblokkoltál.
Hogyan lehet mindig készen a válasz? Ha egy matematikaprofesszortól megkérdeznek valamilyen egyenletet, képletet vagy a négy alapművelet valamelyikét, azonnal tud rá válaszolni. Miért? Mert folyamatosan edz. Ezzel foglalkozik. Benne van. Kapásból válaszol.
Úgy tudsz mindig készen lenni a válasszal, amikor hited és reménységed felől érdeklődnek, ha gyakran forgatod elmédben, gondolkozol rajta, benne élsz, benned él. És persze akkor, ha hiteles vagy, tényleg reménnyel gondolsz arra, amit Jézus készített neked.
Szelídség, félelem, jó lelkiismeret. Ha valaki „számon kér” tőled valamit, „elszámoltat”, az gyakran vált ki feszültséget, izgalmat vagy erős megfelelési vágyat. Néha cinizmust érzel a kérdésben, amikor hited és reménységed felől érdeklődnek. Elindul a pumpa, és vagy azért, mert nagyon meg akarod magyarázni, vagy azért, mert nagyon szégyelled, esetleg azért, mert éppen nem tudsz megfelelő választ mondani – könnyen elveszíted a türelmedet, feszült leszel.
Jézus ma arra bátorít, hogy maradj az Ő erőterében, gondolkodj róla, beszélgess vele, számolj a jelenlétével. Aztán ha valaki megkérdezi, kiben, miben és miért vagy ilyen bizakodó és reménnyel teli, akkor szelíden, tisztelettel és őszintén fogsz bizonyságot tenni hitedről.

És ha ezt megteszed, Istennek békessége betölti a szívedet.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet