Isten meghallgat – nem is akárhogyan


És mielőtt kiáltanának, én felelek, ők még beszélnek, és én már meghallgattam.

Ésaiás könyve 65:24



A modern életformában lételemünkké vált a kommunikáció, és megannyi eszköz támogat is ebben bennünket. Bárhol járunk is, igényünk, hogy kapcsolatban maradjunk másokkal és az információk forrásával, ha pedig valami ebben mégis megakadályoz (pl. nincs térerő és ezáltal kapcsolat), akkor nyugtalanná válunk, és kiderül, hogy ez már egyfajta függőség.



Miközben alapvetően társaságra, figyelemre, és adott esetben segítségre vágyunk, mégis ritkán keressük azt a Valakit, akinek a "hálózata" ingyen használható, ráadásul mindenhol elérhető, és bármikor rákapcsolódhatunk. Nem tudunk olyan helyre menni, ahol nincsen „térerő”, ahol kívül kerülünk a hatókörén, a hallókörén (Zsolt. 139:7-10). Időpontot sem kell előzetesen egyeztetnünk ahhoz, hogy kapcsolatba lépjünk Vele, és sorba sem kell állnunk, ha szeretnénk megszólítani. Ki hallott már ilyet a mai világban? Mindössze az igénynek kell beérnie bennünk, hogy szeretnénk az örömünkkel, a bánatunkkal, vagy éppen a bűnbánatunkkal Hozzá fordulni, és ez elég. Ha őszinte a szándék, akkor már mondhatjuk is, Ő biztosan meghallgat, és nem is akárhogyan! Még beszélünk, de már meghallgatott, sőt megértett. „Mikor még nyelvemen sincs a szó, immár egészen érted azt Uram!” (Zsolt. 139:4). Sokszor még a szeretetteink is félreértenek, a legjobb szándékuk ellenére is. Milyen fárasztó is tud lenni, amikor újra és újra nekifutunk, hogy elmagyarázzunk valamit! Ő ráadásul nem csak jól ért, hanem mindig rá is ér! Soha nem foglalt, nem kapcsol üzenetrögzítőre, nem igyekszik lezárni a „hívást” azzal, hogy már valaki más vár a vonalban. Neki mindig van ideje ránk. Éppen annyi, amennyi nekünk Őrá - mi döntjük el, hogy mikor ér véget a „beszélgetés”. 

Neked ma mennyi időd lesz Rá, és arra, hogy beszélj vele?



Gondoltál-e arra, hogy ha előbb érti a mondandódat, mint ahogy elmondanád, akkor valójában nem is Neki van szüksége az imáidra és arra, hogy időt találj erre, hanem neked? Voltaképpen magadat fosztod meg valamitől akkor, ha nincs időd Rá. Élj ma is, és ne csak formálisan és röviden azzal a csodálatos lehetőséggel, amit Isten ajánl fel neked is, és mindenkinek ezen a mai napon is: hogy Hozzá fordulhatunk, elé járulhatunk imában, közvetlenül. Ő megőrzi a titkainkat, meg tudja oldani a problémáinkat, ezért ne utolsóként fordulj Hozzá, amikor már látod, hogy senki nem tud segíteni, hanem fordulj Hozzá elsőként! Ő álljon a sor elején – ma is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia