Gyűlölet és szeretet

"A gyűlölet viszályt teremt, de minden hűtlenséget eltakar a szeretet."
Példabeszédek könyve 10:12

Antoine felesége péntek este úgy döntött, elmegy a koncertre, ő pedig vállalta, otthon marad, hogy vigyázzon 17 hónapos fiukra. A búcsúzás pillanatában még nem tudták, hogy utoljára látták egymást. Aznap este gyűlölettel átitatott huszonéves férfiak rontottak be a koncertterembe, és sortüzet nyitottak. Ennek a fanatikus haragnak esett áldozatul Antoine felesége is.

Ki fékezi meg a világunkban ezt a féktelenül föltörő gyűlöletet? Mikor lesz már vége az értelmetlen viszálykodásnak? Kinél szakad meg végre a gyűlölet ördögi köre?

Antoine hétfőn a következő nyílt levelet intézte felesége ismeretlen gyilkosának a facebookon:

„Láttam őt ma reggel, végre, megannyi várakozással töltött éjjel és nappal után. Ugyanolyan gyönyörű volt, mint mikor péntek este elment, olyan gyönyörű, mikor őrülten szerelmes lettem belé több mint 12 évvel ezelőtt. Persze elpusztít a gyász, megadom neked ezt az apró győzelmet, de ez csak rövid gyász lesz. Tudom, hogy Ő minden egyes nap velünk lesz majd és megtaláljuk újra egymást a szabad lelkek paradicsomában, ahova te soha nem juthatsz be.

Ketten vagyunk, a fiam és én, de erősebbek vagyunk a világ összes hadseregénél. Minden esetre, nincs több időm, amit rád pazarolhatnék, vissza kell mennem Melvilhez, aki épp a délutáni szunyókálásból ébred. Ő még csak 17 hónapos, úgy eszi meg a falatokat, mint bármely nap, és utána úgy fogunk játszani, mint minden nap, élete minden egyes napján ez a kisfiú dühíteni fog titeket a boldogságával és a szabadságával. Mert az ő gyűlöletét sem kaphatod meg soha.”

Gyűlöletnek nem a viszont-gyűlölet a megoldása, hanem a szeretet. Erre tanít a Példabeszédek könyve, erre tanít Jézus, és erre tanít most Antoine is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia