Mennyi az Istené?

„Ő pedig monda nékik: Adjátok meg azért a mi a császáré, a császárnak, és a mi az Istené, az Istennek.”
(Lukács evangéliuma 20. fejezet 25. vers)

Egy mindig aktuális, zsebbe vágó kérdést intéztek áskálódó írástudók Jézushoz. Mester tudjuk, hogy te helyesen beszélsz és tanítasz, te nem vagy személyválogató. Helyesen tanítod az Isten útját... de mond meg, szabad nekünk adót fizetni?

El tudom képzelni, hogy miként lesték a várva várt választ; - A császár egy halandó ember, aki istenként mutogatja magát. Adót is csak azért szed, hogy saját bűnös vágyait kielégítse. Megérett az ítéletre. Ne fizessetek neki tovább adót. Ő egy senki. Inkább adjatok az Istennek! Adakozzatok bőkezűen a templomnak!

Elképzelhető, milyen népszerűségre tehetett volna szert Jézus egy ilyen válasszal. Maga mögé állíthatta volna az összes elnyomottat, zsidókat és pogányokat egyaránt, és a főpapok sem akarták volna többe elveszíteni,  hiszen az ő tárcájukba is több került volna.

De nem ez történt. Jézus kért egy dénárt. Megnézte, majd megkérdezte a körülötte állókat: - Kié ez az arckép? - A császáré? Akkor ez a darabka fém az övé.

S nincs semmi új a nap alatt. Ma is felteszik keresztény ’farízeusok’ a kérdést; atyafi nem mondod komolyan, hogy adót fizessek! Te is tudod, mire költik! És ha mindent befizetnék, amit be kéne fizetni, nem maradna semmi!

Mit szólok ilyenkor? Nekiállok számolni.

Mi az államé?

Keresek x forintot, ebből lejön a szja, tb, nyugdíj, és kézhez csak y-t kapok. Aztán bemegyek a boltba, tankolok a benzinkúton, ügyet intézek, felsorolni is nehéz, áfa, útadó, súlyadó, lakásadó, stb. Bizony elmegy majd az egész.

Mi az Istene?

Tized, adakozás gyülekezetnek, világmisszióra, öregotthonra, iskolára...

Az egész annyi, meg annyi...

és én is elszégyellem magam...

Csak ennyi az Istene?

Majd alázattal borulok le és a mennyei lények karába kapcsolódva Isten elé: Méltó a megöletett Bárány, hogy vegyen erőt és gazdagságot és bölcsességet és hatalmasságot és tisztességet és dicsőséget és áldást.” (Jel.5:12)

Uram a tied vagyok én és minden, amit reám bíztál!

Kérlek segíts hű sáfárnak lenni!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet