Szólj igazat, betörik a fejed!

Fotó: Besenczi Richárd
„Aki igazán szól, az igazat mondja el, a hamis tanú pedig a csalárdságot.”
Példabeszédek könyve 12:17

Szavak áradata vesz körül napról-napra. Mondod, és kapod, hallgatod és kiáltod, magadban tartod, vagy épp pirulva súgod valakinek a fülébe. Egyik könnyű, másik kimondhatatlanul súlyos, egyik gyógyít, másik sebet ejt, egyik épít, míg a másik lerombolja az évezredes várakat. Egyik életet, reményt ad, míg a másik elveszi azt is, amiről nem is sejtetted, hogy a tiéd, és üres kézzel küld a híd alá. 

Mondd, hogyan gazdálkodsz a szavaiddal? Mit mondasz ki, kinek, miért, hogyan, milyen körülmények között? Mi a fontos, hogy te elmondhasd, vagy az, hogyan fogadja a másik, mit jelent neki? Lehet, hogy szerinted fontos, hogy szerinted ez az igazság, de közben a másik belerokkan a súlyába, és elveszíti az összes talajt lába alól. 

Isten ma reggel arra kér, hogy szólj igazat! Képviseld az igazságot, de ne légy kegyetlen. Állj a Jó oldalára, és legyen együttérző szíved. Mielőtt beszélsz, mielőtt elengeded börtönükből féltve őrzött szavaidat, gondold végig, milyen utat járnak be, és mit hagynak maguk után? 

Kérj bölcsességet Istentől, kérd, hogy az Ő erejével tudj beszélni! Azzal az erővel, ami ha kellett, kimondta a kemény igazságot, de ha kellett, bocsánatot adott a legbűnösebbnek is. Az az erő, ami felemelte a gyermekek egyszerűségét a versengő tanítványok fölé, és példát adott mindenki számára. Az az erő, ami tudta, mikor van ideje a beszédnek és ideje a hallgatásnak. Mikor van ideje a példázatnak és mikor a nyílt, egyenes beszédnek. Mikor van ideje prédikálni és mikor csak egy szót szólni: Elvégeztetett. Isten Ereje! 

Kívánom, hogy az előtted álló héten ez vezessen téged, és szólj bölcsen, szólj igazán, szólj Isten erejével! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia