Komolyabb, mint gondoltuk

"Az ÚRisten pedig bőrruhát készített az embernek és feleségének, és felöltöztette őket."

Mózes első könyve 3:21

Amikor ettek, azt hitték, nem annyira komoly.

Várták is Istent, meg nem is. Elszaladtak, amikor jött. Előtte azt hitték, hogy odaszaladnak Hozzá, bevallják és Isten azt mondja majd, hogy ez nem annyira komoly, mint ígértem, nem kell meghalnotok.

A bűn sokkal szörnyűbb annál, minthogy várjuk meg Istent, majd Ő eltussolja a problémánkat. De addig is, öltözzünk fel valamibe, például fügefalevélbe. Kicsit viszket ugyan, meg szakad is, de majd tartom. Hátha nem veszi észre, hogy valami nagyon nem stimmel.

És Isten jött... Szaladtak. Hiába volt fügefalevél, a fatörzs mögé is elrejtőztek. És jöttek a kérdések. Pont a legfájdalmasabbak. Jaj, csak a tiltott fáról ne kérdezne! Beszélgessünk inkább az oroszlánokról! Csak a tiltott gyümölcsöt, meg a kígyót ne említsük!

És Isten szigorú volt. Nagyon. Mindent komolyan vett. Nem mondta, hogy csak játék volt. Véresen komolyra sikerült minden. Főleg, amikor bárányok vére folyt, amiből elkészült két ruha. Sajnos hosszú igénybevételre alkalmas - ezek szerint bezárul Éden kapuja és szükség lesz ezekre a bőrruhákra.

De Isten beszélt Valakiről, Aki örökre összetapossa az ellenség fejét. Mégis van megoldás? Talán az első gyermek el is hozza a szabadulás napját? Hátha nem kell sokáig várni!

Megszületett az első gyermek! Kain! Ó, de nem! Nem élet, halál származott tőle! Csalódás, újabb, mélységes fájdalom, dupla, tripla, már számolni sem érdemes, mekkora.

Megoldás van Istennél, ó, de mennyi idő múlva lesz látható? Négyezer év? Tömény szenvedésben és a reménység halványuló képével csupán? Nagyon sok! Kibírhatatlan! Ádámnak 930 éven keresztül folyamatosan újra és újra reménykedni az isteni megoldásban. Neki volt a legnehezebb, mert a legtöbb rajta múlt, de azt hitte, nem ilyen komoly.

Ádám után még 3 ezer év telt el Jézus megszületéséig. Azóta még 2 ezer év eltelt, de a Szabadító még nem vette át a jogosan megszerzett uralmat.

Csak egy harapás? Az ember megváltása olyan lehetetlen, hogy csak Isten volt képes rá. De annyira iszonyúan nehéz, hogy 6 ezer év szükséges hozzá. Vegyük komolyan a bűnt, mert borzasztóan komoly.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet