Jót tervez az Úr

"Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR. Békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek."
Jeremiás próféta könyve 29:11

Jeremiás akkor kapta ezt a bátorító üzenetet, amikor a babiloni fogság el sem kezdődött Júda életében, de már látszott annak elkerülhetetlensége. Isten akkor adott reményteljes üzenetet népének, amikor éppen a legszörnyűbb ítélet küszöbén álltak. Nagyszerű az az Isten, Aki folyamatosan vigyáz népe érzelmi épségére, Aki a csapások idején is a reményről küld prófétai szót.

A melankolikusok hajlamosak a borúlátásra. A kolerikusok a saját tetteikben látják a felemelkedés útját. A szangvinikusok mindent azonnal akarnak. A flegmatikusok minden körülményt képesek elfogadni.

Az előzőekben leírtak enyhe túlzása csak az írás rövidsége miatt megengedett, viszont érdekes, hogy Isten ebben az egyszerű mondatban mindenféle ember kérdésére és problémájára megadja a választ.

Melankolikusok, hagyjátok abba egy kicsit a magatokba mélyedést és figyeljetek! Isten nem romlást akar, ezek bármennyire is gyakran és túl látható porondon lépnek színre ebben az életben, de a végső cél nem ez. Isten a reményteljes jövőn dolgozik, közel hatezer éve. Így hát, még ha ideig-óráig - amiről sajnos tudjuk, hogy nem órákig, hanem esetleg évtizedekig is eltartanak - nehézségekről, fájdalomról szól az élet, ne csüggedj, mert az idő múlása a végső, reményteljes jövő felé viszi egyre közelebb az életünket.

Kolerikusok, egy kicsit tegyétek le komoly tervezést és előrelátást igénylő feladataitokat és csendesedjetek el! Lehet, hogy sok megvalósult álmotok csillog, mások előtt is láthatóan az életedben, de az igazi sikert nem a te erőfeszítéseid hozzák, hanem Isten munkájának a gyümölcse lesz. Isten komoly és mindig megszabott időben teljesülő tervei a legmagasztosabb jövőt hozzák.

Szangvinikusok, egy pillanatra feledkezzetek el arról, hogy mindent azonnal valósítsatok meg, és figyeljetek! Isten olyan sorsot tervez, ami még mindig a jövő kategóriába tartozik, és miattunk tűr hosszan. Nem kaphatjuk meg azonnal, de minden szempontból tökéletes lesz.

Flegmatikusok figyelem! Isten nem kívánja, hogy beletörődve középszerű, vagy annál is rosszabb életünkbe, ne akarjunk többet. Hiszen Isten a legjobbat készítette azoknak, akik Őt szeretik és elfogadják.

Isten tervez. Velünk - kivétel nélkül minden emberrel - van terve. Nem váltja valóra terveit azonnal, hanem hosszan tűr értünk. Nem lesz senki csalódott, aki látja megvalósulni a tervrajzot, mert a reményről szól.

Add nekünk, Istenünk, hogy ne csak a bűn történetének végén, hanem a mindennapokban is érvényes legyen ez mindenki életében!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia