Bizalom és békesség

„Azért beszéltem ezeket néktek, hogy békességetek legyen én bennem.
E világon nyomorúságtok lészen; de bízzatok: és meggyőztem a világot.”
János evangéliuma 16. fejezet 33. vers

Ez a néhány sor Jézus búcsúbeszédének végén áll, bátorítva a csüggedt és riadt tanítványokat. Amint beleéljük kicsit magunkat Péter, János, András és a többiek helyébe, talán mi is olyan értetlen szemekkel nézhetünk, mint ők, akkor. Amiről Mesterük beszélt lassan valósággá válik, pedig ők azt gondolták ezt csak úgy, próbaként mondja, nem szó szerint fog meghalni, hanem csak átvitt értelemben, ha megkötözik is, majd jön egy angyal és megállítja azt az ’ábrahámi’ kezet.

Mert az nem lehet, hogy Isten népe Messiás nélkül maradjon. Lehetetlen, hogy a hűségesek szenvedjenek itt a földön.

Sokan ma is így gondolkoznak. Hogyha kereszténnyé lesznek, akkor megszűnnek a gondok, a problémák, körülményeik a paradicsomi állapotokat fogják tükrözni. Ám, amikor rájönnek, hogy ez hiábavaló ábránd, ugyanolyan gyorsan fordítanak hátat Istennek, amilyen gyorsan igent mondtak Neki.

Bizony még a tanítványok is ilyen hamis illúzióba ringatták magukat. Várták, hogy a Messiás, majd eltörli a római elnyomás igáját, enni ad népének öt kenyérből és két halból (ingyen!!!), meggyógyítja a betegeket, feltámasztja a halottakat és nem vár viszonzást.

Akik úgy vélik, hogy Jézus életének ez volt a célja az téved. Azt olvassuk, Ő azért jött, hogy megszabadítsa népét a bűneiből. (Mt.1:21) Jézus lelki békét kínál nekünk. „Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!” (Ján. 14:27)

Ez a belső béke nem a világhoz való alkalmazkodás eredménye. Nem egy ügyes lavírozás az élet viharaiban. Ez a béke más.

Ennek a belső békességnek az alapja Isten szava: „azért beszéltem ezeket néktek.” Amikor Isten Igéjét olvassuk, tegyük le saját elvárásainkat. Aki emberi elvárások, számítás miatt közeledik a Bibliához és Jézushoz, félő úgy jár, mint Júdás.

Jézus előre feltárta a jövőt a tanítványai előtt. A hitben való járás ellenszenvet fog szülni a ’hitetlenség fiaiban’, kiket sokszor eltölti az az indulat, mely Káinban volt Ábel iránt.

Jézus bátorításának biztosítéka: „én legyőztem a világot”. Jézus nem Heródest, Kajafást, Pilátust akarta legyőzni, és meggyőzni, nem a világban akart sikereket elérni, hanem helyreállítani az egész világ feletti uralmát. Az egész világnak akarta bemutatni Isten szeretetének valóságát.

Ez a pár sor bátorítás és felhívás is egyben, hogy döntsd el milyen célokat szeretnél ma elérni, és milyen sikerekhez kéred most Megváltód segítségét.

„Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de az ő lelkében kárt vall? Avagy micsoda váltságot adhat az ember az ő lelkéért? Mert az embernek Fia eljő az ő Atyjának dicsőségében, az ő angyalaival; és akkor megfizet mindenkinek az ő cselekedete szerint.” (Mt.16:26-27)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet