A tolvaj és a Pásztor


„A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.”
János evangéliuma 10:10


Nemrégiben időpontot kért a feleségemtől az egyik ismerőse, mondván, hogy szeretne eljönni hozzánk. Nem mondta előre, hogy pontosan miért, de nem volt nehéz kitalálni. A szokásos tiszteletköröket átlépve a lényegre tért, hogy ne rabolja drága időnket. Elővett egy kis színes füzetet és mint egy bemutató diáit lapozva egy órás előadást tartott az élet értelméről, személyes céljainkról, biztonság utáni vágyunkról és a gondtalan anyagi jólét titkáról. Persze ő már megtalálta boldogságát és biztonságát, és a célja már csak az, hogy másokat is hasonló élethez segítsen. „Önzetlen” ajánlatának lényege az volt, hogy több tízezer forintot befizetve térjünk át egy bizonyos cég termékeinek használatára és a személyes kapcsolatainkat felhasználva másokat is vegyünk rá erre.

Mindannyian vágyunk egy boldog, kiegyensúlyozott, minden szempontból kiszámítható, biztonságos életre. Tudja ezt az Ördög és tudják azok a „jóakarók”, akik különböző ajánlatokkal magukhoz vagy fizikai és lelki termékeikhez kötnek bennünket. A Kígyónak még Ádám és Éva számára is volt egy nagyszerű ajánlata – pedig nekik aztán tényleg mindenük meg volt. A módszerei az idők során csak tökéletesedtek, de a recept maradt a régi: vágyainkra, szükségleteinkre építve felkínál egy csábító dolgot – és csak később jön a csalódás, a kiábrándulás, a veszteség és végül a pusztulás. Sátán és béresei úgy állítják be magukat, mint akik oltalmaznak és táplálnak bennünket, de végül magunkra maradunk a bajban.

Jézus is egy ajánlatot tesz. Azért jött, hogy ÉLETünk legyen, sőt bővölködő életünk. Az alapigénkben használt görög szó (perisszosz) szerint „felette bőséges; gazdag; kiemelkedő; a szükségesnél több”, jobb életet ígér. Hozzá kell tenni, hogy nem teljesen ingyen.
- Az életünket kéri. És ha már meghaltunk, haljunk meg a bűnnek és éljünk Istennek (Róma 6:10-11).
- A szolgálatunkat kéri. És ha már szolgálunk, tegyük azt vele egy igában (Máté 11:28-30).
- Ki akar sajátítani bennünket, hogy csak az övéi legyünk. És ha már átadtuk magunkat szánjuk oda testünket, lelkünket, egész valónkat (Róma 12:1-2).
- Kéri az időnket, pénzünket, erőnket, álmainkat… és még lehetne folytatni a sort.

Hogy mégis mért hiteles és kihagyhatatlan ez az ajánlat? Mert Jézus élete árán biztosítja számunkra a bővölködő életet, az örök életet. Mert siker, pénz és csillogás nélkül mehetünk a mennybe, de Jézus nélkül nem. Ő az egyedüli ajtó, és Ő maga a jó Pásztor is, aki életét adja a juhokért. Értünk, „birka” emberekért.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia