A fehér kendő

„Figyeljetek rám, jöjjetek hozzám! Hallgassatok rám, és élni fogtok! Örök szövetséget kötök veletek, mert a Dávid iránti hűségem rendíthetetlen.”

Ézsaiás könyve 55:3

Az ősi Grúziában élt egy szokás, miszerint a férfiak abbahagyták a harcot, ha a nők odadobták fehér kendőjüket. „1993-ban egy grúz filmrendezőnő, Keti Dolidze előállt egy ötlettel: arra kérte a nőket, hogy szeptember 24-én vonuljanak utcára fehér kendőben, így kifejezve a háború elleni tiltakozásukat. A kezdeményezés hatására kétezren cselekedtek a rendező kérésének megfelelően. Ezért 1993 óta Grúziában ez a nap a megbékélés és a harcellenes gondolkodásmód napja, egy évvel később pedig, 1994-ben Magyarország is elismerte az emléknapot.” (Forrás: https://femina.hu/terasz/feher_kendo_napja/ )

Ma van a fehér kendő napja, és bárcsak, bárcsak vége lenne az értelmetlen vérontásnak, hatalmi játszmáknak, elborult, birodalmi vízióknak. Bárcsak béke lehetne ember és ember között minden téren, bárcsak élhetnénk, és hagynánk élni egymást emberhez méltó módon.

És bárcsak békében lehetnénk Istennel. Hiszen Ő is vágyik erre. Várja azt a napot, amikor végre felhagyunk a meneküléssel, az ellene való küzdéssel, amikor végre rádöbbenünk, Ő jó, és a javunkat akarja. Amikor összetörnek a róla alkotott torz képek, és felsejlik a valódi. Amikor megengedjük, hogy Isten legyen az életünkben, az az Isten, akitől nem kell félni, akinek nem kell küzdeni a szeretetéért, aki elfogad és felvállal minket úgy ahogy vagyunk. Akinek a szeretete képes hatással lenni az életünkre, képes formálni, és kihozni belőlünk azt a csodát, aminek Ő teremtett meg minket.

Ma hív a békére, és nem pusztán holmi fegyverszünetre. Ma hív arra, hogy egy esélyt adjunk neki a bemutatkozásra, esélyt a kapcsolódásra, a közösségre. Neki minden vágya, hogy részese lehessen az életünknek, hisz a saját életével fizetett ezért. Neki kimondhatatlanul fontosak vagyunk.

Hát figyelj rá, jöjj hozzá, hallgasd szavát, Kedves Olvasó, és tiéd az élet, az örök élet, amire a vére a biztosíték. Mert Ő rendíthetetlen.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve