Mit adjunk?


„Jézus ezt mondta nekik: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené. És igen elcsodálkoztak rajta.”






Ez az a mondat, legalábbis az egyik a sok közül, amivel nyíltan zavarba akarták hozni a farizeusok Jézust és azt gondolták majd most tőrbe csalják. Azonban azt elfelejtették, hogy Jézus nem egy olyan személy, aki ne látna túl a rafináltságukon vagy a kétszínű kérdésen, amelyet neki szegeztek.


Mi is volt ez a kérdés? Így hangzik: „Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy sem? Fizessünk-e vagy ne fizessük?” Ami érdekes, hogy ezt a  provokatív kérdést olyan előszó vezette fel, amely hangsúlyozta, hogy a farizeusok tudják, hogy Jézus igaz ember és nem az foglalkoztatta, hogy kitől mit hall. Egyedül az számít, hogy igaz legyen és törvényileg igazságos. Így hát gondolták majd most tőrbe csalják az igazságtudatával és beleköthetnek, hiszen erre milyen választ tudna adni? – gondolták ők.


Jézus azonban a függöny mögé látott. Annyira tetszik – persze sok más minden mellett- az, hogy Jézus higgadtan és átgondoltan tud azonnali választ adni. Méghozzá olyan választ, ami valóban megállja a helyét. Fontos volt számára az igazságosság, a becsületesség és ezt a farizeusok tudták. Ezért tették fel neki pont azt a kérdést, ami a legtöbb vitát elindítja és ami a mostani világban is sok problémát tud okozni: a pénz kérdését.


A Biblia nem csak ezen része foglalkozik ezzel a kérdéssel. Pál is említést tesz róla a rómaiakhoz írt levelében: „ Adjátok meg mindenkinek, amivel tartoztok: akinek az adóval, annak az adót, akinek a vámmal, annak a vámot, akinek a félelemmel, annak a félelmet, akinek pedig a tisztelettel, annak a tiszteletet.” (Róma.13:7) Itt bővebben is olvashatjuk, hogy kinek mivel kell megfizetni. Pál kiegészíti a fizikai fizetséget a lelki fizetséggel. A  tisztelet természetesen jár egy uralkodónak vagy az embertársunknak, de félni egyedül Istent kell. Persze nem a szó negatív értelmében kell félni tőle. Félni kell őt, tehát olyan tisztelettel adózni irányába, amely szereteten alapszik. Mint amikor egy gyermek szeretete jeleként arra törekszik, hogy úgy tegyen mindent, hogy szüleit ne bántsa se szóval, se tettel. Ezt jelenti félni az Istent.


Jézus válasza tehát egyértelmű: vizsgáljuk meg, hogy kinek mivel tartozunk. Amivel az embereknek tartozunk, azt az embereknek adjuk. Ugyanígy tegyünk azzal, ami az Istené. Életünket Istentől kaptuk. Az Ő ajándéka minden lélegzetvételünk. Ha szeretjük egymást és tiszteljük embertársunkat, megfogadjuk Isten útmutatásait és ha aszerint élünk, akkor vissza adjuk neki azt, ami őt illeti meg.


Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet