Földi csillagok

"Az értelmesek fényleni fognak, mint a fénylő égbolt, és akik sokakat igazságra vezettek, mint a csillagok, mindörökké."
 
Fontos, hogy időről időre tudatosuljon bennünk egyes szavak, kifejezések hétköznapi és bibliai használata közötti különbség. Ilyen kifejezés az „értelmes”, vagy "okos"  is.
Hétköznapi értelemben azt az embert nevezzük értelmesnek, aki gyors felfogású, átlátja az összefüggéseket, éles eszű, könnyen tanul…
A Bibliában az értelmes ember nem azonos a nagy tudású, vagy kiváló szellemi képességekkel rendelkező emberrel. A Biblia azt az embert nevezi értelmesnek, aki a rendelkezésére álló ismeretekből helyes döntésekre jut és így helyesen cselekszik. Leginkább pedig, aki helyes módon viszonyul Istenhez (vö. Zsoltár 14.2, Példabeszédek 15.24, Jeremiás 9.23-24, Máté 7.24-27).
Az emberi értelem legnemesebb és leglogikusabb döntése, amikor meghajol Isten előtt, miután megismerte Isten szeretetét és igazságát (vö. Róma12.1-2), és odaszánja magát szolgálatára. Aki ezt teszi, annak élete hatással lesz a környezetére. Lehet, hogy gúnyolni fogják, vagy lenézik, esetleg élhetetlennek, gyávának tartják, mégis – egy idő után – kiderül, hogy figyelik őt, adnak a szavára, és sokszor a lelki problémákkal inkább hozzá fordulnak. Az istenfélő, őszinte hívők élete olyan befolyást áraszt, amely mások számára is iránymutató, amint a régieket segítették a tájékozódásban a csillagok, az ókori ember gps-ei. Életünk hatása lehet romboló, vagy jóra késztető. Álljunk hát a mai napon a jó oldalra, hozzunk értelmes döntéseket!
Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet