Tiszta szív, erős lélek


Tiszta szívet teremts bennem, oh Isten, és az erős lelket újítsd meg bennem.”


Életünk elképzelhetetlen része a személyes higiénia, és a rendszeres tisztálkodás. Hiszen, egyrészt tudjuk, milyen komoly betegségekhez, fertőzésekhez vezet akárcsak a kéz-, vagy a fogmosás elhanyagolása, másrészt ki szereti, ha ragad az izzadtságtól, a zsírtól, a szagokról nem is beszélve.

Bizony, ma eszünkbe sem jutna olyan házat építeni, olyan lakást venni, ahol nincs legalább egy fürdőszoba. Nem eszünk koszos tányérból, ápolatlanul, büdösen nem megyünk munkába, emberek közé.

Ám, míg a szappan, a fogkrém, a szájvíz hatásos a külső korokozókkal szemben és jó illatot kölcsönöz, a lélek mocskát nem tudja eltűntetni. Kívülről befújhatjuk magunkat parfümmel, de ha belülről, a szívünkből csak a keserűség, az irigység, a kapzsiság, a kevélység, a rosszindulat, a bosszú, az önzés árad, ne csodálkozzunk, ha magunkra maradunk.

A haragot, a félelmet, a depressziót, a bűnre való hajlamot nem lehet keresztvízzel lemosni, ide kevés a törvény, az egyházi, a gyülekezeti szabályok gépies betartása. Mert, hogy nem mondod ki, hogy nem teszed meg azt, ami a szívedben van, attól még koszos, bűnös, és meszelt sír vagy, aki kívülről szép, de belül…

A szív, a lélek koszfoltjait csak egyetlen tisztítószer oldja fel. Az a tisztítószer, melyre a mai reggeli zsoltár szerzője Dávid király és a Jelenések könyvében az Isten trónja előtt álló nagy sokaság is rátalált, akik „megmosták az ő ruháikat, és megfehérítették ruháikat a Bárány vérében.” (Jel.7:14)

Legyen napi rutin; kézmosás, fogmosás, s mindezek előtt szívmosás! 

„Boldogok, akiknek szívük tiszta: mert ők az Istent meglátják.” (Máté 5:8)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet