Tettekben megmutatkozó bölcsesség

Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz!

Mi az a bölcsesség? Mindannyiunknak van elképzelése ennek a szónak a jelentéséről, de mit jelent igazán?

Sokszor úgy tűnik, hogy a bölcs ember az, aki hangosan képes beszélni, és meggyőzni másokat. Néha úgy érezzük, hogy az a bölcs, aki meg tud érvelni egy eszmét, vagy elméletet, attól függetlenül, hogy igaza van, vagy sem. A bölcsesség azonban nem pusztán szóbeli, ennél sokkal többet jelent.

Az Ószövetségben azt nevezték bölcsnek, aki valamit jól csinált. Nem kellett ahhoz hihetetlen okosnak lenni, vagy megoldani egyenleteket, amik másoknak nehézséget okoztak. Egyszerűen csak jók kellett legyenek valamiben. A szent sátor készítésekor azok, akik dolgoztak rajta, azokat Isten “bölcs szívvel” ajándékozta meg. Ez annyit jelent, hogy nagyon jól végezték a dolgukat.

Amikor gyerek voltam, édesapám sokszor mondott egy viccet nekünk: “Mi jár annak, akinek igaza van?… A szája.” Az okoskodás, és a bölcsesség nem ugyanaz. Könnyű mondani a bölcsen hangzó frázisokat, de amiről Jakab beszél, az nem erről szól. Nem arról beszél, hogy odamegyek egy másik emberhez, és elmondom, hogy én jobban tudom azt, amit neki kéne tennie.

Jakab gondolataiban a bölcsesség látszik. Nem úgy, hogy kiírom az idővonalamra egy szép képpel, hanem az életemmel mutatom meg. A viselkedésemmel tehetem nyilvánvalóvá. Azzal, hogy a legjobb tudásom szerint, szelíden, és alázatosan élek. Azzal, hogy Isten törvényét a szemem előtt tartva élem az életem.

A bölcsesség nem elméleti dolog. A bölcsesség látszik a tettekben.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia