Nemcsak szóval, hanem tettekkel is

"Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát."

Van egy probléma, és kilenc ember. Egy ember próbálja megoldani a problémát. Egy körülötte forgolódik és érzi, hogy tenni kéne valamit, de nem tudod becsatlakozni a feladatba. Három arról beszél, hogy mit kellene másképp csinálni, vagyis kidolgozzák az elméletet (ne úgy fogd; ne oda tedd; ha úgy csinálnád, jobb lenne mert…).  Kettő csak áll mellette és kacagnak az egészen és másik kettő kicsit arrébb, fejlett kritikai érzékenységgel. bírálja azt aki dolgozik, aki forgolódik, az elméleti munkásokat, a gúnyolódókat. De végül az sikerül megoldani, a diadalt, lassabban, konfliktusokkal tele, de a diadalban már közös osztályrészt vállalva.

Aki követi Jézus Krisztust a következő szabály mindenkire egyaránt érvényes. A szónak és a cselekedetnek összhangban kell lennie. Nem mondhatja valaki például azt, hogy megtartom az Úr napját, de közben olyan dolgokkal foglalatoskodik, amik meggátolják ebben. Nem mondhatja valaki, én szeretem Istent, miközben a szomszédjára szívesen rágyújtaná a házat.

Ha valaki csak beszél, azt lehet hitvallásnak nevezni, de az Úr mégiscsak azt mondja, hogy ez az üdvösséghez így mégiscsak kevés. A hitvallás értéket az adja meg, hogyha cselekedetekkel párosul.

Menjünk még ennél is egy kicsit tovább! Még az is lehet, hogy azok, akik szájukkal Úrnak vallják Jézust, prófétai szavaikra, az ellenség elleni eredményes fellépésükre és csodáik sokaságára is tudnak majd hivatkozni. DE életünket hitelesen minősíteni az ítéletben egyedül Krisztus tudja. Ő mögéje lát azoknak a megnyilvánulásoknak, amelyek külsőképpen megtévesztően emlékeztetnek Isten országának hatalmi jeleire, és ha nem látja mögöttük az egyetlen helyes indítékot, az Atya akaratának cselekvését, akkor megtagad velük minden közösséget. Akik így éltek, azoknak egész élete öncsalásnak bizonyul a végső ítéletben.

Bárcsak helyt tudnánk állni, nemcsak a szavainkban, hanem a cselekedeteink által is! Isten segítsen ebben mindnyájunkat!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet