Szoros a kapu!



„Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik bemennek azon. Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt.”
Máté evangéliuma 7. fejezet 13-14. verse



Talán még emlékszünk, hogy nem olyan régen, nyakon öntötte magát egy kanna hideg vízzel a facebook felhasználok nem tudom hány százaléka, pusztán azért mert ez állítólag nagyon vicces. Aztán ezt videóra rögzítették, és osztották meg az interneten más embereket is arra buzdítva, hogy öntse nyakon magát egy vödör vízzel. Ugye milyen jól hangzik? Szerintem is öntsük le magunkat a legnagyobb téli hidegben, mert több százezer ember nem tévedhet...

Egy városnézésen vettünk részt a feleségemmel néhány napja. Azelőtt még nem jártunk azon a helyen, de azért az interneten előzetesen megnéztük azokat a látnivalókat, amiket meg szeretnénk nézni, de alapvetően nem tudtuk merre kell menni, hát követtük a tömeget. Azon gondolkoztam, hogy a legtöbben, ha nem tudjuk merre menjünk, megyünk a többség után.

Miért döntünk így? Miért megyünk a többiek után? Azt hisszük, hogy ők tudják? Kialakul egy mechanizmus, hogy biztos az a jó, amit többség csinál? Nem szabad valamit úgy tenni, hogy ne vizsgálnánk meg annak a hatásait a jövőnkre nézve.

„A birka szellem vagy az újszerű gondolkodás a nyerő?”- írja egy hetilapban megjelent főcím? Ez az újszerű gondolkodásmód egészen régről ered. Jézus mondja, hogy ne kövessétek a tömeget, hanem azt keressétek, ami igaz, és ami az örök életre visz téged. Rendelkezünk-e ezzel a gondolkodásmóddal vagy inkább követjük a többieket, amely látszólag jónak tűnik, de ahogy Jézus mondja, a kárhozatba visz.

Számtalan önsegítéssel foglalkozó újságcikk és könyv található a csordaszellemmel kapcsolatban mégis mintha eredménytelen lenne a küzdelem a tömegvonzás ellen. Nem kell elítélni a tömeget, de meg kell fontolni a döntéseinket. Ma, amikor ismét kb. 20 ezer döntést fogunk hozni, vizsgáljuk meg azokat, hogy azok pozitív vagy negatív irányba fogják befolyásolni az életemet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia