Gyógyulás?

„Amikor Jézus továbbment onnan, csatlakozott hozzá két vak, és ezt kiáltotta: Könyörülj rajtunk, Dávid Fia! Amikor pedig bement a házba, odamentek hozzá a vakok; Jézus megkérdezte tőlük: Hiszitek-e, hogy meg tudom ezt tenni? Ezt felelték: Igen, Uram! Ekkor megérintette a szemüket, és ezt mondta: Legyen a ti hitetek szerint! Erre megnyílt a szemük. Jézus pedig erélyesen rájuk parancsolt: Vigyázzatok, meg ne tudja senki! De azok elmentek, és elvitték hírét az egész vidéken.”
Máté evangéliuma 9:27-31

Mi a gyógyulás, és egyáltalán van még? Meggyógyulhat-e az ember ebben a betegségektől szenvedő világban? És Isten? Hol van Ő? Hol van Ő, amikor a számodra legfontosabb személy ágya mellett ülsz, és nincs, sehol nincs az a gyógyulás, amit mindennél jobban szeretnél? Hol van Isten, amikor a kór győz, mert az ember nem győzhet, képtelen felülkerekedni rajta, mert elborítja az egész szervezetet, és nem lehet megállítani? Hol van Isten, amikor mindenki érte imádkozik, és még sincs válasz? Mi a gyógyulás? 

Tanácstalan vagy, néha dühös és értetlen, de az élet nem fekete-fehér, nem ilyen egyszerű, és érzed, Isten szeretné tágítani a látókörödet. „Nagyszerű lenne, ha ugyanúgy láthatnám Isten gyógyító munkáját az emberek életében, mint azok, akik Jézust hallgatni sereglettek össze annak idején. Imádkozom is ezért, de egyben minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy el tudjam fogadni ezt a misztériumot, és bízni tudjak abban, hogy Isten tudja, mit csinál.” (Adrian Plass: Miért követem Jézust? Budapest: Harmat Kiadó, 2004. 78.)

Isten tudja, mit csinál... Tudja, miért lép arra, amerre, miért engedi meg azt, amit megenged, és néha neked nem jut osztályrész belesni a színfalak mögé. Van úgy, hogy csak el tudod fogadni, ami történt, és választ nem kapva kell tovább menned szívedben azzal a hittel, hogy Ő tudja, mit csinál. 

Kimondhatatlanul nehéz elengedni a vágyat, a reményt a fizikai gyógyulás iránt, mert van úgy, hogy Isten nemet mond erre, de a gyógyulás akkor is megtörténik. Megtörténik abban, amikor az ember bocsánatot nyer, amikor a sokéves küzdelmek ellenére megbékél Istennel, és elfogadja a kegyelmet. Megtörténik akkor, amikor az addig néma ajkak egy halk imád küldenek az ég felé. Megtörténik akkor, amikor az addig ismeretlen Istent lépésről lépésre közelebb engeded, amikor ki tudod mondani hittel, félelmek és ellenérzések nélkül: „Legyen meg a Te akaratod!”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia