„...engedd a férfit megszületni”

„A keresztségben vele együtt eltemettek benneteket, és vele együtt fel is támadtatok az Isten erejébe vetett hit által, aki feltámasztotta őt a halottak közül.”
Pál levele a kolosséiakhoz 2:12

Halál. Az egyik legsötétebb szó amióta az eszünket tudjuk. Halál, ami mindig veszteség, mindig fáj, és bármennyire is úgy gondoltad, hogy kész leszel a hírre, mindig váratlanul és alattomosan érkezik hozzád.

Halál, de az amelyik egy új életbe nyit kaput. Kérlek, ne gondolj valami túlvilági misztikumra. Egy könyvben olvastam a következő gondolatokat, melyek valahogy megfogják ennek a fajta halálnak a lényegét: „Öld meg a fiút magadban- mondtam neki azon a napon, mikor elhajóztam a Falra. Az uralkodáshoz férfi kell. Aegon, nem pedig Egg. Öld meg a fiút, és engedd a férfit megszületni.
Az öregember megérintette Jon arcát.
-Te feleannyi idős vagy, mint Egg volt akkor, és attól félek, a te terhed sokkal kegyetlenebb. Nem sok örömöt fogsz találni a parancsnokságban, de úgy gondolom, megvan benned az erő, hogy megtedd azokat a dolgokat, melyeket meg kell tenni. Öld meg a fiút, Jon Snow. A tél már a nyakunkon van. Öld meg a fiút, és engedd a férfit megszületni.”
(G.R.R. Martin, A Dance With Dragons, 118.)

Tudod barátom, valahol minden változás egy kisebb halált hoz az életünkbe. Amikor elballagsz az óvodából, meghal a régi és egy új korszak kezdődik. Amikor leérettségizel, felvesznek főiskolára vagy egyetemre, és elköltözöl otthonról, ismét meghal valami benned. Amikor döntesz valaki mellett, összekötitek az életeteket, és elindulsz egy új úton vele egy új család felé, ismét egy „kis halál” az mindannak, amit magad mögött hagytál.

Aztán meghozod a döntést Isten mellett, és itt már súlyosabb ez a halál. Mert Jézus valóságosan meghalt érted, és feltámadt, hogy te győzhess, és élhess vele örökké. És így te is meghalsz, amikor a keresztségben kifejezed, hozzá akarsz tartozni. Igen, te is meghalsz, és ez már sokkal komolyabb, mint az érettségi vagy az önálló élet miatti „halál”. Ez igen, ez valóságos.

Mert az addigi őrültségeidnek végleg hátat fordítasz, és egy új életet kezdesz Istennel. És igen, azt hiszem ekkor leszel igazán felnőtt, igazán ember, mert végre megtaláltad, hová tartozol. Ekkor hal meg a fiú, és születik meg a férfi, mert te magad hoztad meg a döntést Isten oldalán.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet