Örömhír a világnak

„És monda az angyal nékik: Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen.”
(Lukács evangéliuma 2. fejezet 10. vers)


Mindig is furcsálltam, azt a lelki vakságot és süketséget, mely a Megváltó születésekor jellemezte az Ő népét. Méltán jelzi ezt a tényt János is evangéliumában; „Az övéi közé jöve, és az övéi nem fogadák be őt.”(Jn.1:11)

De hogyan történhetett meg mindez? Hiszen mindenki hallhatta a Messiásról szóló próféciákat, anyák meséltek leányaiknak arról, hogy talán majd ők lesznek a kiválasztottak világra segíteni Őt.

Mégis milyen érdekes, József és Mária történetét nem kapták fel a korabeli híradók, még a pletyka szintjén sem, pedig valószínűleg beszámoltak családjuknak és rokonságuknak az angyali látogatásról és ígéretről.

Csak néhányan voltak, akik ott Betlehemben és a Templomban felismerték az Üdvözítő megérkezését.

De vajon változott valami kétezer év alatt? Nem hiszem.

A mai világ szerinti örömhír legalább annyira földhözragadt, mint akkor. Tégy önvizsgálatot! Melyik hírtől lesz jobb kedved? Mit olvasol szívesebben?

Megszűnt a válság. A forint 40 forintot erősödött a külföldi devizákhoz képest. Az üzemanyagok ára holnaptól 15 forinttal csökken. Új munkahelyek nyílnak. A lottó nyerőszámai…

Sosem látott mértékű válság közelít. Lassan úgy fogjuk az utcán söpörni a forintot, mint anno a pengőt. Holnaptól kimerülnek az ország nyersanyagkészletei. Szétesett az Európai Unió, itt a következő háború…

Még ha nem is tartunk egészen itt, mondd, te mit látsz a mai hírekben? És mit adsz tovább a többieknek?

„Mikor pedig ezek kezdenek meglenni, nézzetek fel és emeljétek fel a ti fejeteket; mert elközelget a ti váltságtok.” (Luk.21:28)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia