Árulkodó gyümölcsök

"Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét?"

Máté evangéliuma 7:16

Logikus. Semmi hókuszpókusz. Amilyennek látod a gyümölcsöt, olyan a fa.

Én szeretném néha tudni, mi van a másik fejében. Aki becsületes, nem fogja eltitkolni - legfeljebb, ha ajándékról van szó -, mik a szándékai, és nyíltan fel is vállalja azokat.

A gond a nem nyílt kártyákkal játszó versenyzőkkel van. Jézus nem ad személyleírást a világ összes csalójáról - ugyanis akkor a Biblia egy átfoghatatlanul vastag képeskönyv lenne és néha megtalálnánk benne a mi arcunkat is -, hanem megosztja velünk a mindig biztos szabályt egy mondatban: amilyen a gyümölcs, olyan a fa.

Télen nehéz megkülönböztetni a fákat, mert sem a gyümölcs, sem a levél nem látszik, ami megkönnyíti a felismerést. Az emberi kapcsolatokban is sok olyan időszak létezik, amikor nem egyértelmű, hogy valaki jó vagy rossz szereplő, bízzunk meg benne, vagy ne - és a legtöbbször ezek a kategóriák pillanatonként meg is változhatnak.

A nagy tanácstalanság kozmikus méretekben is lezajlott. A teremtés előtt a Mennyben a főangyal, Lucifer fellázadt Isten kormányzata ellen. Isten - miután mindenféle meggyőző és kételyt eloszlató lelkigondozói beszélgetés hatására Lucifer továbbra is kitartott hamis nézetei mellett - eltávolította őt és követőit a Mennyből, hogy ne jelentsenek veszélyt a romlatlan angyalokra. A Mennyben maradt angyalok nem láttak tisztán a kérdésben. Elveszítették parancsnokukat, akit addig nagyon szerettek. Még az első emberpár elbuktatása sem volt elég bizonyíték számukra, hogy örökre betegyék őt a gonosz szereplő kategóriába. Aki tiszta, mindig védi a másikat. Az angyalok nem tudták még elhinni, hogy menthetetlenül rossz lett egykori parancsnokuk. A gyümölcs beéréséhez idő kell. Amikor viszont beérik, akkor egyértelmű az eredmény.

Jézus halála volt az az esemény, ami végérvényesen bemutatta a Sátánban beérett gonoszság gyümölcsét az angyaloknak. A Teremtő megölése volt az az esemény, amit nem lehet mentegetni. Sátán bemutatta, hogy Istent megölné, ha tehetné, és amikor megtehette, mert Jézusban az Isten lett emberré és halandóvá, akkor megtette. Visszafordíthatatlanul beérett a gonoszság gyümölcse. Látható, leellenőrizhető, egyértelmű.

Már csak az emberiségnek kell meglátnia, hogy a rossz mindig rosszat terem. Ne áltassuk magunkat. Ha minden erőnkkel bízunk az ellenkezőjében, akkor is így lesz.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia