Fehér ruhában

Ekkor megszólalt egy a vének közül, és megkérdezte tőlem: "Kik ezek a fehér ruhába öltözöttek, és honnan jöttek?" Ezt mondtam nekik: "Uram, te tudod". Mire ő így válaszolt: "Ezek azok, akik a nagy nyomorúságból jöttek, és megmosták ruhájukat, és megfehérítették a Bárány vérében.
Jelenések könyve 7:13-14

Nem kell a Jelenések szakértőjének lennünk, hogy belássuk: vérrel nem lehet ruhát fehéríteni. Nyilvánvalóan szimbólumokról van szó, ahol a fehér ruhának és a vérnek a jelentőségét kell megértenünk.
Ha csak a Jelenések könyvét vizsgáljuk, ott a fehér ruha mindig a megváltottak öltözete (Isten és a mennyei lények mellett). De hétköznapi használatban is egy rendkívüli öltözet, ami általában a tisztaságot szimbolizálja (pl: menyasszony).

A győztes megváltottak fehér ruhája azt jelzi, hogy alkalmasak arra, hogy Istennel legyenek, hiszen országába csak a bűntől megtisztított emberek léphetnek be. Ezt az állapotot mi magunk soha nem tudjuk elérni. Ha ez így lenne mi szükség lenne Jézusra? És itt jön a képbe a Bárány Jézus vére, „aki elveszi a világ bűneit.” Jézus helyettes halála és az általa felkínált tisztaság az az ajándék, amelyre szükségünk van, ha Isten országába szeretnénk jutni. Jézust nem lehet kikerülni, ezért is mondja, hogy ő az „út, az igazság és az élet”.

A Jelenések könyve nagyon sok küzdelemről ír, de időnként felvillantja a reményt, a győztes, megmentett emberek csoportját, akik Jézus által mindent megnyertek. A Biblia üzenete egyértelműen a „mindent vagy semmit” elvét mutatja. Vagy mindent elveszítünk, vagy mindent megnyerünk. Ma még sokan azt gondolják, hogy mennyit veszítenek, ha Jézus követését választják. Ne felejtsük el, hogy a „játéknak” még nincs vége, de a kimenetele nem kérdéses. Érdekel a győztesek fehér ruhája? Kérd Jézustól!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet