Mindannyiunk gyermekeiért


„Te pedig, fiam, Salamon, ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az ÚR minden szívet, és megismer minden gondolatot és szándékot. Ha keresed, megtalálhatod. De ha elhagyod őt, akkor félreállít téged végleg.” 1 Krónika 28,9

Gyakorló apaként sokat gondolok arra, jól csinálom-e a dolgom. Mérlegelem a tetteimet, nevelési módszeremet, döntéseim helyességét. Sokszor kevésnek érzem magam és a feleségem három, felnőtté váló gyermekünkhöz. Vannak egyszerű helyzetek, amiken átsegít a tapasztalat, de vannak olyanok is, ahol magam is tanácstalan vagyok, sőt, hibázom is. Minden apa szeretné, ha példáját gyermekei követnék, ha hibáit nem ismételnék meg. Így saját magunktól próbáljuk védeni őket hiába, mert bennük hibáink is tovább élnek erényeinkkel együtt. Mit tegyünk hát?

A világ legbölcsebb uralkodója, Salamon, három tanácsra támaszkodott, amelyek – míg hallgatott rájuk - a csúcsra emelték; de amikor elfordult tőlük, bukását okozták. Ez a három tanács egyszerű, és könnyen megérthető: Ismerd meg atyád Istenét! Szolgálj neki teljes szívvel! Szolgálj neki készséges lélekkel!

Ismerd meg atyád Istenét! Istent nem lehet követni a szüleink miatt, még jó szándékból, szüleink iránti tiszteletből, szeretetből sem. Istent csak önmagunkért lehet követni, mert megismertük Őt, mert saját tapasztalatunk, hogy érdemes.

Szolgálj neki teljes szívvel! Szüleink hibái elkeserítenek, eltántorítanak bennünket a hit útjáról, tapasztalataik azonban mégis arra hívnak. Habozunk… Mit tegyünk? A vívódás arra csábít, próbáld meg a kettő között, de ne tedd! Nem lehet egyszerre két úrnak szolgálni! Nem jöhet egy forrásból kétféle víz. Isten teljesen magának akar minket, mert Ő is teljesen a miénk.

Szolgálj neki készséges lélekkel! Amikor Ő hív, mozduljon előbb a karod, a lábad, mint a gondolatod vagy szavad, és meglátod milyen fenséges, csodálatos a Te Istened.

Restás László

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet