Élet-halál kérdés

„Bizonyságul hívom ellenetek ma a mennyet és a földet, hogy az életet és a halált adtam élőtökbe, az áldást és az átkot: válaszd azért az életet, hogy élhess mind te, mind a te magod;”
(Mózes ötödik könyve 30. fejezet 19. vers)

A hétvégén menyegző volt körzetünkben. S bár kint tomboltak a természet erői, minden résztvevő szívét felmelegítette az alkalom meghittsége. Ilyen eseményen szívesen vesz részt az ember.

Osztozhatunk az ifjú pár örömében, találkozhatunk régi barátainkkal, új ismerősöket szerezhetünk, és persze a vacsoráról és a süteményes asztalról se feledkezzünk el…

Az étkezés alatt, míg a finomabbnál finomabb falatokat ettük, asztaltársaságunkban egy idősebb hölgy megjegyezte; - Most kicsit bűnöztem. S mikor kérdezgettem mit ért ezen. Elárulta, hogy egy bizonyos betegség kapcsán nem ehetett volna az adott ételből.

Kicsit bűnöztem, - mondta -, és ennek súlyos következményei lehetnek. Most még nem érzek semmit, de tudom néhány óra múlva mi vár rám.

Én pedig elgondolkodtam azon, hogy milyen furcsa; itt van valaki, aki tudja, hogy milyen gyötrelem vár rá és nemhogy elkerülné azt, tudatosan tesz kárt saját magának, saját magában.

Természetesen mondhatja másvalaki; miért kell ebből olyan nagy ügyet csinálni? Ez nem élet-halál kérdés! - Igen, lehet, hogy az a falat még nem, de a következő? Kis bűnözés - nagy fájdalom.

És ez nemcsak a táplálkozásnál van így. Szívünk és lelkünk fájdalmát nem egy nagy, halálos seb, hanem a napi apró karcolások súlyosbítják, és végül azok ölik meg.

Egy kicsit bűnöztem - mondhatta volna Éva, miután szakított a fáról.
Egy kicsit bűnöztem - mondhatta volna Jákob, mikor ellopta az áldást.
Egy kicsit bűnöztem - mondhatta volna Sámson, Dávid, Péter, Zafira…

Igen, a legnagyobb gazemberek is kis csínytevéssel, apró füllentéssel kezdik. Ne gondoljuk tehát, hogy a kis bűnök nem élet-halál kérdés!

S mielőtt elkezdenél kutakodni, mi a kis és mi a nagy bűn, mielőtt elkezdenéd méregetni melyik a kis és melyik a nagy parancsolat, gyere, borulj Jézus elé, mond el: „légy irgalmas nékem bűnösnek!” (Luk.18:13)

És a mai legapróbb teendőidben is válaszd Őt, „az életet, hogy élhess mind te, mind a te magod;”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet