Amikor a jót elutasítják

"Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedhetik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülük;és az igazságtól elfordítják az ő fülüket, de a mesékhez oda fordulnak."Pál II.levele Timótheushoz 4:3-4

Arra gondolok ma reggel, hogy mivel percenként tömérdek információ bombáz minket kénytelenek vagyunk szelektálni, különben nem boldogulunk. Ha minden reklámot szó szerint vennénk akkor min. 10 fajta gyógyhatású készítményt, 5 féle sampont vásárolnánk meg és egyre több hitelt vennénk fel. Az, amit naponta tanítanak nekünk nem "egészséges" alapon nyugvó tudomány, hanem amolyan manipulált háttérrel elindított gondosan becsomagolt "mese", aminek, őszintén gyakran bedőlünk.

A lelki életünkben gyakran találkozunk ezzel a jelenséggel. Gyakran annak alapján válasszuk meg a kedvenc bibliai részeket, hogy melyik nem kerül nekünk "pénzbe", azaz nem kell nagy erőfeszítéssel engedelmeskednünk az útmutatásnak, így a szelektálás nagy mestereivé válunk. Könnyű Istent elhagyni egy-egy meséért, mert az az egyszerűbb útja a boldogulásunknak.

Végig olvastam mindkét Timótheusnak írt levelet és érdekes felfedezést tettem. A levelekben gyakran előfordul, hogy Pál inti a fiatal munkatársát az olyan emberektől, akik minden félremagyaráznak, fölöslegesen vitatkoznak, egyszóval tévtanítok. Álszent szigort követelnek (1Tim 4:1-5), vitatkozásokban és szóharcokban szenvednek (1Tim 6:3-5), szentségtelen üres lármák (2Tim 2:16), és botor, gyerekes vitatkozások (1Tim 2:23)jellemzők rájuk, csak a kegyesség látszata van meg náluk (2Tim 3:5) és az ilyen viselkedésükkel szakadást okoznak a közösségben.

Azt hiszem ma is találkozunk ilyen magatartással, vagy néha mi magunk is bele esünk az ilyen hibákba, szinte észrevétlenül. Gyakran a BIbliát nem azért olvassuk, hogy a mi életünk változzon meg, hanem a szomszédunkat szeretnénk rendre utasítani, és csak olyan igéket keresünk ki, amit másokra vonatkoztatunk, a világra...Az egészséges tudomány, vagyis a Biblia egészséges tanítása nem arra való, hogy másokat a kiválasztott igékkel győzzünk meg a saját véleményünkről. Nem is arra, hogy szent öltözéket adjunk a mi véleméynünknek. Isten ihletett Igéja csupán arra való, hogy a MI életünket, értékrendszerünket és a kapcsolatainkat rakja helyre, aztán ha ez megtörtént a receptet tovább adhatom a "szomszédomnak". Ez lehet ma a hivatásom, hogyha valamit is megismertem Isten tanításaiból azt tovább adjam. Nem a liturgiát, megszokott gyakorlatokat, az én véleményemet, hanem az Egészséges tudományt mutattassam be ma a társaimnak. A Mikulásról szóló mesék maradjanak meg a gyerekeknek, mi pedig jussunk el a lelki érettségre. Ma, ha előveszed a Bibliád keressed a neked szóló üzenetet, szívd magadba és élj Isten kedvére!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet