Bízni Isten kegyelmében

„Mert én hűségedben bízom, szívből ujjongok, hogy megsegítesz. Éneklek az Úrnak, mert jót tett velem.”

Zsoltárok könyve 13:6

A Biblia tanulmányozásának két alapkérdése lehet az, hogy mit mond az adott szakasz Istenről, és mit mond el rólam. Legyen ez a két kérdés a mai igénk kiindulópontja is.

Mit mond a Zsoltáros Istenről? Nem teológiai definíciót kell keresni, hanem megtapasztalást. A megtapasztalás eredményezi a bizalmat a szerető és gondviselő Istenben. Mit tudunk meg tehát Istenről ebben a két mondatban? Azt, hogy Isten hűséges, megsegít és jót tesz az emberrel.

Isten hűsége számomra azt jelenti, hogy állja a szavát, nem hagy el, lehet rá számítani. Hűséges a szövetséges társához, a benne bízó emberhez. Sokszor megkísért bennünket a gondolat, hogy számba vegyük erényeinket, szorgalmunkat, hűségünket… és ezekre úgy tekintsünk, mint valamilyen érdemre, ami kiemel bennünket a többi ember közül, ezért várunk is némi elismerést Istentől. Sajnos ma már nem természetes a hűség az emberi kapcsolatokban. Parázna lett a világ testi-lelki értelemben. Ezért is nagy érték az a hűség, amit Istennel kapcsolatban megtapasztalunk.

Isten megsegít. Ez is a hűségének egyik jele. A házasság példájára utalva azt is mondhatnánk, hogy „segítőtársunk” az Isten. Annyi különbséggel, hogy mi csak elfogadói vagyunk ennek a segítségnek, cserébe nem keresünk más társat, hanem kizárólagosan Istent imádjuk. Naponta szoktuk kérni, hogy Isten segítsen meg dolgainkban, mert tudjuk, hogy nem a mi erőnk és képességünk számít, hanem Isten támogató jelenléte.

Isten jót tesz velem. Ez több mint az „elvárható” minimum egy ilyen szövetséges viszonyban. Ez egyértelműen Isten szerető „kedveskedése” felénk, mert örömmel látja, ha boldogulunk, jól mennek dolgaink, öröm és békesség van életünkben.

Mit tesz az ember, mikor megtapasztalja mindezt? Bízik, ujjong, énekel.
Bízunk Benne. Megnyugszunk, számítunk Rá. Rá számítunk.
Ujjongunk és énekelünk – ezzel is kifejezve hálánkat, és azt hogy egyszerűen jól érezzük magunkat ebben a helyzetben. Jól érezzük magunkat Isten jelenlétében.
Legyen ilyen a napunk ma is.
Bízzuk magunkat az Úrra és örüljünk segítségének, hűségének, jelenlétének!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet