Feddhetetlenül, tisztán

"Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban”

A világ már nem olyan, mint régen volt, efelől, úgy gondolom, nincs kétely. A gonoszság egyre növekszik, az emberek egyre inkább eltávolodnak egymástól, miközben fizikailag egyre közelebb kerülnek, hála az elvárosiasodásnak. Az emberi tulajdonnak és életnek már nem az az értéke, mint ami régen volt, és akárhova nézünk, igazságtalanságot látunk.

Jézus egy ilyen világban azonban képes volt megszólítani Téged. Valamiért ma reggel ide kattintottál, és ezt az áhítatot olvasod. Ha így van, akkor valami már elindult benned, és rád is vonatkozik az, amit Pál apostol a Filippi gyülekezet tagjainak írt: ragyogsz, mint egy csillag a világban.

Mert a sötét szobát egyetlen gyenge gyertya hullámzó lángja is képes megtölteni annyi fénnyel, amennyi mellett már tisztán látni benne mindent, nincs szükség az ezerwattos reflektorra. Éppen elég, ha te megteszed azt, amit meg kell tenned, nem kell több, és a világ — ha csak körülötted, lokálisan és minimálisan, de mégis — jobbá válik. Ehhez azonban döntésre van szükség. Komoly döntésre amellett, hogy te meg akarod tenni azt, amitől a világod jobb lesz. Zúgolódás és vonakodás nélkül. Ha szépen kell szólni, akkor azt, ha segíteni kell, akkor azt, ha adakozni kell, akkor azt, és ha meg kell akadályozni valamit, akkor azt. Bűnösök közt cinkos, aki néma, és a némaságot Isten is számon kéri rajtunk. 

Ma tehát egyetlen feladatot állít eléd a Szentírás: légy fény. Valódi fény, ami rávilágít a környezete sötétségére. Mert az, hogy mindenkinek hozzászokott már a szeme, nem jelenti azt, hogy világos van. Csupán azt, hogy megtanultunk a sötétségben élni. Élni az igazságtalanságban, elnyomásban, erkölcsi romlásban… A világnak pedig olyan emberekre van szüksége, mint amilyen Te vagy: aki felismerte már, hogy ez így nincs rendjén, és elindult benne valami.

Ez a valami pedig a Szentlélek ereje, ami arra biztat benned: menj, és világíts, ott, ahol csak tudsz, mint egy csillag a világban!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet