Jóval fizetni a rosszért

"Nektek azonban, akik hallgattok engem, ezt mondom: szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket."

Lukács evangéliuma 6:27-28

Sokkal jobb megbocsátani, és közben szeretni azt, aki nem szeretetreméltó, mint gyűlölködni.

Jézus elvette tőlünk - és ezzel hatalmas ajándékot adott - a bosszú véget nem érő láncolatának kényszerítő erejét. Azt az erőt, aminek az alapja mindig az igazságérzet, amire hivatkozva vagyunk sokszor gonoszabbak, mint az ellenünk vétő. Minden mérőeszköz nincs a mi zsebünkben, ezért sokszor megtörténik, hogy nagyobbat ütünk, mint amekkorát ránk mértek. A nagyobbat az ellenfél még nagyobbal bosszulja meg, és megy az ördögi kör vég nélkül, lehet, hogy addig, amíg az ember élete tart, vagy amíg egy család teljesen ki nem halt.

Borzasztó igazságtalanság, ha pont én hagyom abba az elcsattant pofonok törlesztését a másikon, mert egyedül én nem vehettem revansot, de sokkal kevesebb fájdalommal jár, mint kielégíteni a belső igazságérzetünket és gyűlölködve leélni az életet.

Jézus megmutatta, hogyan lehet ezt megtennie Annak, Aki sohasem követett el bűnt - mindenkinek bocsánatot kért az Atyától, akik Őt keresztrefeszítették. Végre kiszállhatunk a mókuskerékből, Valaki megmutatta, hogy nem kell, hogy életcél legyen a bosszú, hanem legyen életcél a szeretet. Ha rosszat tettek, viszonozd jóval. Lehet, hogy sokan nem fognak megváltozni tőle, lehet, hogy sokan bolondnak, vagy élhetetlennek tartanak miatta, nem számít. Csak az számít, hogy Jézus is így élt - és a feltámadása a bizonyíték rá, hogy csakis az Ő módszere a nyerő.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet