A Szegletkőre felépülve

"Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek. Mert ráépültetek az apostolok és a próféták alapjára, a sarokkő pedig maga Krisztus Jézus." Efézusiakhoz írt levél 2:19-20

A házépítéshez nem értek, hiszen a legtöbb közöm házhoz eddig annyi volt, hogy tudok lakni bennük. Amit viszont biztosan tudok, az az, hogy a jó háznak erős alappal kell bírnia akkor, ha annak használatát hosszú távra tervezzük. Nem olyan régen egy vályogházat kellett lebontanunk, mert a falai már vészjóslóan kifelé dőltek, a teteje megrogyott, és így lakhatatlanná vált. Mindez azért, mert nem rendelkezett megfelelő alappal.

A keresztény élet építéséhez sem értek túl sokat, bár azt minden nap igyekszem gyakorolni. Az ember nehezen válik profivá az ilyenben, ezért szükséges minél több segítséget kérni olyanoktól, akik többet tudnak a kérdésről: elsősorban a legjobb ácstól, aki a bolygónkon élt. Ha valaki, Jézus tud tanácsot adni abban a kérdésben, hogy mit jelent házat, és keresztény életet építeni, hiszen Ő alkotott bennünket, mint embereket, és ő az egyetlen olyan alap, akire biztosan építhetjük keresztény életünk épületét.

Ebből pedig, ahogyan Pál fogalmaz, az következik, hogy innentől kezdve nem valami jött-ment idegenek vagyunk a keresztények csoportja, és maga Isten szemében, hanem egyenesen polgártársaik, az eljövendő Mennyország várományosai, éppen úgy, ahogyan az apostolok és a próféták is voltak. Hazát, házat és társakat ígér a megfelelő alapozás, melyek az ember alapvető igényei.

Nem tudom, te mennyire vagy gyakorlott az élet-építésben. Lehet, hogy úgy érzed, a téma hagy még némi kívánnivalót maga után. Lehet, hogy ebben az évben is megfogadtad, hogy többet, jobban, nagyobb hittel imádkozol, a Bibliát minden nap fogod olvasni. A ház falának foltozgatása viszont gyakran nem elég: az alapoktól kell kezdeni.

Válaszd az újjáépítést — újjászületést Jézus szavaival élve — és kezdd az alaptól 2018-ban! Ne válassz felesleges és haszontalan, tartóerővel nem bíró alapokat, nem éri meg próbálkozni! Építs Krisztusra, és nem kell félned, hogy összeomlik a házad.

Istentől megáldott, boldog új évet kívánok!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia