Egy jó barát aki megment

"Az olaj és a jó illat vidámít, de a jó barát lélekből jövő tanácsa is."

Példabeszédek könyve 27. fejezet 9. verse


Köszönöm a jó tanácsot, megfontolom. Hangzik sokszor ez a kijelentés. Tanácsot akkor adok valakinek, ha abban a helyzetben van tapasztalatom, gyakorlott vagyok, és segítő szándék jellemzi. Elkerülendő az okoskodó hangsúly, amikor valójában egy ismeretlen témáról kell nyilatkozni, vagy a felsőbbrendűség éreztetése, miszerint én már ebben jártas vagyok te meg még nem vagy senki sem...

Nem is ezt várjuk egy baráttól. Egy igaz barát, akkor is elmondja a tanácsát, amikor nem esik jól hallgatni. Nem pusztán véleménynyilvánításról van szó. Sokkal többről. Életmentésről. Nem gondoljuk végig, hogy egyes döntéseink mennyire befolyásolták, vagy befolyásolják az életünket. Ha ezeket feltételes módban használjuk, akkor eljutunk ahhoz, hogy azt mondjuk, hogy ez másként is történhetett volna, az életembe is kerülhetett volna.

Két baráti kapcsolatra szeretnék ma összpontosítani. Az egyik a Jonatán és Dávid barátsága. Talán azok számára is ismert a történet az irodalom óráról, akik nem olyan sűrűn lapozgatják a bibliát (Sámuel első könyve 18. fejezet). A barát a bajban is barát, támogat, megvéd, tanácsol.

Egy másik barátok kapcsolat, amely Jézus és az ember között jön létre. Minden olyan jellemző, amivel egy barátot illetni tudunk, megtalálható Krisztusban, és ezeken kívül még a szeretetét annyiban is kinyilvánította, hogy meghalt értem.

Most akkor vegyük sorba, hogy hány barátod van a facebook-on? Megvan a szám? Most gondolj azokra, akikkel rendszeresen beszélni szoktál? Hányan vannak? Ebből hánynak mondod el a legféltettebb titkaidat? Ugye mennyire leapadt a sok barát létszáma? Most gondol arra, hogy ki az, aki közülük hajlandó lenne feláldozni az életét érted? Annak az embernek a tanácsát, aki ezt megtenné érted, mindenképp fogadd el!



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet