Engedelmesség és szeretet „Aki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem; aki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, én is szeretem azt, és kijelentem magamat annak.”
(János evangéliuma 14. fejezet 21. vers.)

Két életkép a szeretet és az engedelmesség viszonyáról:

1. életkép: Szerelmespár ül egymásba kapaszkodva egy padon a tavaszba öltözött park közepette. A fiú kedvese fülébe súgja: - Én annyira szeretlek, hogy mindent megtennék érted, még csillagokat is lehoznám neked az égről.

Néhány évvel később. A férj a fotelben ül, újságot olvas. Felesége kéri, szaladjon le a boltba kis kenyérért. A válasz az újság mögül: - Tudod, hogy szeretlek. - Akkor legalább porszívózz fel, míg én leszaladok! - jön az újabb kérés. Majd a válasz: - Tudod, hogy szeretlek. – és a férfi tovább olvassa az újságot.

Vajon milyen szeretet az, ami ilyen apróságokra sem képes?

2. életkép: Egy ünnepélyes keresztségi istentiszteleten vagyunk. A lelkész épp hitvallás kérdéseit teszi fel: - Elfogadod-e Jézus Krisztust személyes Megváltódként? Elfogadod-e átformáló kegyelmének és hatalmának ígéretét, hogy szerető, Krisztus- központú életet élj otthonodban és a világ előtt? A válasz: IGEN.

És ma, Jézus arra kér: - Gyere, szeretnék veled beszélgetni, megmutatni a Biblián keresztül, mi létezésed valódi értelme, Lelkemmel vezetni teljes megértésben! – S a válasz: Szeretlek Uram, de bocsi, ma csak egy reggeli dicséretnyi időm veled foglalkozni.

Ha így van – szól a Mester – akkor csak arra kérlek mindennapi teendőidet végezd azzal a szeretettel, alázattal, odafigyeléssel, precizitással, becsülettel, ahogy én tenném a helyedben. S a válasz: Jézus, én szeretlek, de ha így tennék, nem tudnék érvényesülni ebben a világban.

Vajon milyen szeretet az, ami kimondja, hogy Uram, Uram, hát nem a te nevedben, de közben a törvénytelenséget teszi?

A szeretet és az engedelmesség szoros kapcsolatáról János levele így tanít:

„Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal. És akármit kérjünk, megnyerjük tőle, mert megtartjuk az ő parancsolatait, és azokat cselekesszük, amik kedvesek előtte. Ez pedig az ő parancsolata, hogy higgyünk az ő Fiának, a Jézus Krisztusnak nevében, és szeressük egymást, amint megparancsolta nékünk. És aki az ő parancsolatait megtartja, az Ő benne marad és Ő is abban” (1Ján.3:18; 22-24)