Miért imádkozzunk?



"Szüntelen imádkozzatok. Mindenben hálákat adjatok; mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézus által ti hozzátok."

1Thess 5,17-18

Az özvegynek semmi esélye sem volt több okból is. Először is asszony volt, egy nőnek nincs szava az igazságszolgáltatásban, mindig csak a férfiak szava számít. Özvegy is volt. ez azt jelentette, hogy nincs támogatója, nincs senkije sem, aki szót emelhetne érte. Biztos, hogy anyagiakban is a rászorulók közé tartozik. Minden nap kegyelem az életében, ha van mit ennie, ha van hol lehajtania a fejét. Kihasznált volt, valaki csúnyán becsapta, visszaélt a helyzetével. Ez a védtelenségét bizonyítja, azt, hogy nem tudta megvédeni magát ellenségeitől. Amikor valaki gyenge arra sokan felfigyelnek. A sebezhető embereket könnyű irányítani, hatalom alá vetni, rájuk kényszeríteni olyan dolgokat, amit ők nem akarnak. Ki védhetné meg ezt az asszonyt. Ráadásul a bíró Istent nem ismerő, azaz irgalmatlan és az emberektől nem tartó, hatalmaskodó ember volt, mégis ő volt az asszony egyetlen esélye. Mit tennétek a helyében? Hogyan próbálnátok elérni, hogy igazságot, védelmet biztosítson a számotokra az, aki senkivel sem törődik a világon, csak önmagával?
Az asszony bölcs volt és kitartó. Minden nap elment a bíróhoz, elé tárta a kérését. Könyörgött annak ellenére, hogy a válasz mindig elutasítás volt. De lassú víz partot mos. Addig folytatta a könyörgést, amíg a bíró már nem tudta hallgatni, és csak azért, hogy végre megszabaduljon tőle, meghallgatta a kérését.

Jézus meséli el ezt a példázatot azért, hogy a kitartó imáról tanítson. (lukács 18,1-7) A történetnek azonban több fontos tanulsága is van arra nézve, hogy miért legyünk kitartóak az imában:

1. Mert a kitartás végül mindig célba ér.
2. Annál is inkább, mert Isten nem olyan, mint a hamis bíró, aki, semmivel és senkivel sem törődik. Hozzá érdemes fordulni, mert Ő hosszú tűrő és szereti azokat, akiket kiválasztott az örök életre.
3. Ha kitartóak leszünk, mi magunk is megtapasztaljuk, hogy Isten milyen valójában és megváltozik a véleményünk róla. Mert legyünk őszinték, sokszor és sokan gondolják azt, hogy Isten nem törődik velük. Mégis, ha kitartóak vagyunk, akkor alkalmat adunk arra, hogy Ő bebizonyítsa az ellenkezőjét. Lehet, hogy nem úgy ahogy szeretnénk, de Isten mindig válaszol. Az is komoly és érdekes, hogy utólag mindig belátjuk: Isten válasza jobb, a mi óhajunknál.
4. Így végül megjelenik a hálaadás az életünkben, és olyan jó hálásnak lenni!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet