Isten szolgálatában állni

„Mert mi Isten szolgálatában állunk, ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok.”
Pál első levele a korinthusiakhoz 3:9

Vajon mit jelent Isten szolgálatában állni? 

Egy régi anekdota szerint, amit még a nagypapám mesélt nekem, egyszer egy ember hazafelé kóválygott a kocsmából. Az út menti árok szélén azonban elvesztette az egyensúlyát, és belehuppant a gödörbe. Igen kellemetlenül érezte magát a vizenyős fűben, de nem volt ereje föltápászkodni. Ekkor megpillantotta a lelkipásztorát, amint éppen a kerékpárjával arra közeledik.
– Lelkész úr! Lelkész úr! – kiáltotta. – Segítsen nekem! Hiszen maga térített meg engem!
– Meg is látszik az magán! – válaszolta fejcsóválva a prédikátor, miközben megállt, hogy segítsen a részeg hívén.

Bizony meglátszik, ha olyan szolgái vagyunk Istennek, akik mindent elvégeznek, ami emberileg megcsinálható, de közben kihagyjuk a Mindenhatót. Habár Pál tudatában van saját és munkatársa feladatkörének, ezért íjra: „Én ültettem, Apollós öntözött”; nyomban hozzáteszi azonban: „de Isten adta a növekedést” (3:6). Aki Istennek szolgál, az nem akar senkit se megtéríteni; nem akar senkit sem hitre juttatni; nem akarja, hogy a másik ugyan úgy gondolkodjon, mint ő; és egyáltalán nem akar semmi olyat tenni, amivel büszkélkedhetne, mert jól tudja, hogy „az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja” (3:7).

Mit tesz akkor Isten szolgája? Ugyan azt, amit egy földműves: ültet, öntöz, és mindent megtesz, hogy olyan körülményeket teremtsen, melyek kedveznek a mag fejlődésének; ugyanakkor tudatában van annak, hogy a növekedést a Mindenható adja. Isten szolgája pedig sokat mosolyog, szívesen barátkozik, meghallgatja a másikat, segít, bátorít, jóval viszonozza a rosszat és mindent megtesz, hogy kellemes körülményeket teremtsen a környezetében élőknek; ugyanakkor tudatában van annak, hogy a lélekben bekövetkező változást a Mindenható viszi véghez. Ezért van az, hogy Isten szolgái alapvetően szerény emberek. Úgy segítenek az embereknek, hogy azok figyelme ezáltal Isten felé fordul.

Te milyen szolgája leszel ma Istennek?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia