Ha Isten veled van

„Amikor meglátták őt, amint a tengeren jár, azt hitték, hogy kísértet, és felkiáltottak. Mert mindnyájan látták őt, és megrettentek. De ő azonnal megszólította őket, és ezt mondta nekik: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek! Beszállt hozzájuk a hajóba, és elült a szél, ők pedig szerfölött csodálkoztak magukban.”
Márk evangéliuma 6:49-51

Tombol a vihar kívül-belül. Megoldhatatlannak látszó helyzetek tömkelege, félelem, aggódás, bizonytalanság. A várakozás kínzó órái, napjai vagy akár hetei, amikor még nem tudod, mi lesz a történet vége, bánat vagy felszabadultság. A nyár pusztító viharai szívedben folytatják tovább útjukat. Kicsavarják a biztosnak tűnő tapasztalatokat, megrengetik nemcsak hited falait, hanem egészen az alapokig rázzák a tartóoszlopokat. 

Már úgy érzed, mind ez erődön felül van, és nem látsz több megoldást. Hiába téped a hajadat, nem tudod kiemelni magadat az örvénylő tengerből. Minden próbálkozásod kudarcba fullad, míg végső elkeseredésedben az ég felé kiáltasz. És Isten meghallja hangodat, legyen akármilyen gyenge és kétségbeesett. 

Aztán hirtelen csend lesz, végtelen, megnyugtató csend. Béke. Végre béke. Először a szívedben, utána pedig terjed tovább megállíthatatlanul. Mert Isten beszállt életed hajójába, mert megnyitottad előtte az utat, és megengedted neki, hogy veled utazzon tovább. Jelenléte meghozza a megoldást, erőt ad a nehézség elviselésére, és már egészen másként látod a vihart. 

Van úgy, hogy rögtön megszünteti a problémát, egy csapásra megoldódik minden, kisüt a nap, és nyoma sincs a szélvésznek. A félelemnek helyét sem találod, a rég várt eredmények a legpozitívabbak, és minden azt kiáltja körülötted: csoda történt!

De az is lehet, hogy a körülmények nem változnak. Talán még mindig süvít a szél, a probléma még mindig nagyra nyitja pusztító száját, megkapod a legfájdalmasabb híreket, de szívedben csend van. Isten békéje. 

Mert ebben a forrongó, állandóan változó, bizonytalan világban, ahol úgy érzed, sehol sincs igazság, és sose győz a jó, Isten az egyetlen biztos pont. Van, hogy nem szünteti meg a problémát, a néma nem szólal meg, a sánta nem ugrál örömében, Ninive áll és virul, de a Mindenható uralkodik. Veled van, és veled éli meg az összes tomboló vihart. Lehet, hogy nem ment meg tőlük, de megvéd, miközben keresztül kell menned rajtuk. Nem vagy egyedül sosem! 

Ma reggel nézz hittel a borús, őszi égboltra! Isten él, Ő kezében tartja a világ mozgását, és kezében tartja a te életedet is. Nem feledkezik meg rólad soha, hiszen különleges terve van veled. Azt akarja, hogy a győztesek között állhass nemcsak a kis csatákban, hanem a történet végén is, és ezért mindent megtesz. Hát higgy Benne, és engedd, hogy beszálljon melléd a hajóba!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet