Törekvés a jóra

"A jóra törekedjetek, ne a rosszra, akkor életben maradtok, és veletek lesz az ÚR, a Seregek Istene - ahogy mondogatjátok. Gyűlöljétek a rosszat, szeressétek a jót, szerezzetek érvényt a törvénynek a kapuban! Talán megkegyelmez József maradékának az ÚR, a Seregek Istene."

Ámós 5:14-15

Olyan felesleges erről beszélni: jó legyél, ne rossz! Olyan banálisnak tűnik, olyan unalmas. Hát persze, hogy jónak kell lenni! Mégis a világtörténelem - még Isten népének történelme is - arról szól, hogy ebben a magától értetődő kérdésben az emberiség folyamatosan elbukott.

Isten népének történelmét figyelve bálványimádást, hűtlenséget, becsapást, becstelenséget, magabízást, hanyagságot, erkölcstelenséget, engedetlenséget látunk. Istennek annyi minden miatt lehetne panaszt emelnie a népe ellen, hogy felsorolni is sok lenne, ezért a legtöbbször mindössze azért küld prófétákat a néphez, hogy legalább a bálványimádást hagyják abba. De nem sok eredménnyel, mert folyik tovább az idegen istenek imádata a sok káros következményével együtt - ugyanis olyanok leszünk, ahogyan gondolkodunk, ezért nem mindegy, kit imádunk.

De olyan nehéz is egyben a jóra törekedni, mert sokszor apró a különbség a jó és a rossz között. Mit mondjak, az igazat, vagy azt, amitől boldogabb lesz a másik? A papírformának feleljek meg, hogy becsületesnek látsszon, vagy legyen valóban becsületes? Mondjam meg az igazat, ha megkérdik, hogy vagyok, vagy mondjam, azt, hogy jól - úgyis ezt akarta hallani. 

Amikor Ábrahám letagadta a feleségét, arra a jóra törekedett, ami neki volt csak jó, senki másnak nem. Ez nem a jó irány. Jákób fiai eladták Józsefet - ugyancsak önző érdekből választottak egy nekik jónak látszó utat. Téves irány. Sámson élvezetes életet választott magának, minimális felelősséggel és nehézségekkel - de rossz választás volt.

Naámán feleségének szolgálólánya nem bosszút forralt a hadvezér ellen, aki őt rabul ejtette, hanem a gyógyulásában játszott szerény, de fontos szerepet. Dániel a lehető legjobbat választotta, amikor idegen környezetben is hűséges volt Istennek még a legapróbb  törvényeihez is. Eszter nem a maga biztonságát, hanem a nép megmentését választotta a perzsa udvarban, amivel az ő élete is veszélybe került.

Ha a világ mást zenél is, akkor is a jót válasszuk a rossz helyett!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet