Áldozat az örök életért

„Ha a kezed vagy lábad botránkoztat meg téged, vágd le, és dobd el magadtól: jobb neked ha csonkán vagy sántán mégy be az életre, mint ha két kézzel vagy két lábbal vettetel az örök tűzre. Ha pedig a szemed botránkoztat meg téged, vájd ki, és dobd el magadtól: jobb neked, ha félszemmel mégy be az életre, mint ha két szemmel vettetel a gyehenna tüzére.”
Máté evangéliuma 18:8-9

Adrian Plass, Irány a gumivár című könyvében – nagyon szellemesen – arról elmélkedik, hogy még egyetlen szekta sem alakult eddig a történelemben, akik a Bibliából ezt az igét tekintették volna szó szerint értelmezett vezérfonalnak, melyet mindenek felett irányító elvvé tettek volna. Érthető.

Jézus nem az aszkézisről, és nem is a mazochizmusról beszél ebben a tanításában. Ez az ige nem ad jogosítványt senkinek arra, hogy önmagát megcsonkítsa, vagy bántalmazza. Jézus itt arról tanít, hogy a mennyei, az örökkévaló összehasonlíthatatlanul fontosabb a földi előnyöknél.

Számtalan olyan terület tolakszik az életünkbe, amelyek azonnali eredményt ígérnek, kevés erőfeszítéssel. A hatalmas befektetés, beláthatatlan időn belüli haszonnal, kicsit népszerűtlen gondolkodás ma. Sokkal inkább népszerűtlen, ha a feladat nem csupán erőfeszítés, hanem még fájdalmat is okoz, azaz ellenkezik minden, általunk ösztönösen választott megoldással.

Isten Fia itt járt ezen a Földön. Bűntelen Istenként magára vette a bűneinket, hogy ahonnan Ő jött, ott élhessünk mi is örökké. Jézus tudta, hogy mit jelent az örök élet. Ő nem csak hallott róla, vagy elképzelte, hanem pontosan tudta, mit jelent bűn nélkül örökké élni. Mi nem tudjuk, milyen. Ez az a kérdés, amiről még csak fogalmat sem tudunk alkotni, mert nincs mihez hasonlítani az életünkből, mert itt nekünk minden a végről szól.

Az a Valaki, Aki pontosan tudja, mi az, amit ígér ajándékba az Őt szeretőknek, arra kér bennünket, hogy semmilyen áldozatot ne tartsunk nagynak az örök életért. Azt kéri, hogy éljünk úgy, hogy az első mindig Isten országa legyen. Ne tévesszen meg senki, aki azt sugallná, hogy nem érdemes küzdened, mert összehasonlíthatatlanul nagyobb a jutalom annál, mint amennyi fájdalom és lemondás valaha is része lehet az ember életének.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia