Nyugodt álom


„Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, hogy biztonságban élhessek!”
Zsoltárok könyve 4:9


Béke és biztonság – a két legfontosabb belső és külső tényező ahhoz, hogy az ember lelkileg és testileg egészséges maradhasson.

Békében lefeküdni és elaludni – olyan kevésnek tűnik, mégsem olyan egyszerű. Régen, amikor minden munka időigényes és fárasztó volt, mert mindent verejtékes munkával kellett elvégezni, akkor az ember nem ismerte, hogy mit jelent rossz alvónak lenni, kimerülten ébredni, vagy álmatlanul hánykolódni éjszakánként az ágyban. Ma, amikor sokszor úgy fekszünk le, hogy egész nap megerőltető szellemi munkát végeztünk, de igazán semmit sem mozogtunk, mert nem kényszerített rá semmi, akkor átéljük azt, hogy még elaludni sem egyszerű, vagy ha sikerült is, akkor mély álomban maradni és reggel egészen pihenten ébredni, komoly ajándéknak számít.

Álmunk mutatja leginkább, milyenek is vagyunk valójában. A sokat békétlenkedő ember rossz alvó, mert állandóan rémek gyötrik, még álmában sem hagyják békén. A nyugodt ember álmában nem hadakozik rémekkel, hiszen ez a tétel nem szerepel a törlésre váró elemek között, így az agynak nem kell vele foglalkoznia.

Ha este elalvás előtt oda tudjuk tenni a rémeinket Annak az Istennek a kezébe, Aki világokat tart fenn és nem nehéz Neki a mi gondunk sem, akkor békében és biztonságban élhetünk. Akkor nyugodt lesz az álmunk. De ha ezt nem tesszük meg, akkor maradnak a nyugtalanító félelmek, amelyek gondoskodnak róla, hogy ne legyen békességünk még a passzív álomban sem.

Aki Istennek szolgál, sokkal inkább ki van téve a veszedelmeknek és a támadásnak, mint aki nem Istené. Miért? Mert az ellenség mindenáron el akarja tántorítani Isten szolgáit Isten mellől, azt a látszatot keltve, hogy Isten Az, Aki tehet róla, hogy nehézségeket kell elviselni. Pedig nem Isten adja azokat, hanem az ellenség műve minden, ami fájdalmas.

A békesség oka az, hogy bár ezen a Földön mindent elvehetnek Isten szolgájától, de az örök életét nem vehetik el. Azt egyedül Isten adhatja oda ajándékként és elvehetetlenül. Ez a nyugodt álom és a békesség oka – nem az, hogy minden nehézségtől mentes az életünk.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet