Egíetlen fogyatkozásod van

“Jézus rátekintett, megkedvelte őt, és ezt mondta neki: Egy hiányosságod van még: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem!”


Egy férfi odamegy Jézushoz, hogy megkérdezze, hogy nyerheti meg az örök életet. Jézus elmondja a Tízparancsolat egy részét, és a férfi kijelenti, hogy születése óta így él. Micsoda ember! Jézus nem is vitatkozik vele, mégis mikor egyetlen “egyszerű” dolgot kér, a férfi elszomorodik, és inkább elmegy. Mi a baj a történetben?

 Mindenkinek tetszik a történetet, mert a pénzről szól, és mi emberek szeretünk a pénzről beszélni. Ha nincs túl sok, akkor arról, hogy milyen jó dolguk van azoknak, akiknek sok van, ha sok van akkor arról, hogy milyen jó dolgokra lehet azt használni. A lényeg, hogy jó a pénzről beszélni, csak az a baj, hogy ez nem a pénzről szól. Legalábbis nem az a lényeg.

A férfi azért megy Jézushoz, mert őszintén szeretné megtudni, hogy mit tehet még azért, hogy örök élete legyen. Ez egyáltalán nem egy elvetemült, gonosz, számító kérdés. Ez egy őszinte, és teljesen jogos kérdés. Azt várja, hogy Jézus majd mond valami praktikát, valami utasítást, amit még tehetne, és miután azt elintézi, kész is a földi feladatokkal. Csakhogy Jézus nem ezt akarta. Megkedvelte a férfit. Szimpatikus volt neki. Azt szerette volna, ha a tanítványai közé tartozna. Szerette volna a közelében tudni. Nem azért kérte, hogy hagyja hátra a vagyonát, mert belenézett a lelkébe, és tudta, hogy kapzsi, vagy szereti a pénzt, hanem azért mert ezt kérte minden tanítványtól. Az elvárás mindig ugyanaz volt. Jézus szerette volna, ha követi Őt, mert látta benne, milyen tanítvány lenne belőle. Mert megkedvelte.

Téged mi tart vissza attól, hogy tanítvány legyél? Lehet, hogy érzed a hívást, a késztetést, de valami mindig visszatart attól, hogy közelebb kerülj Jézushoz. Életünk zsúfolásig van tennivalókkal, és csoda, ha valamikor nap közben be tudunk suvasztani egy-egy imát, vagy elmélkedést. Könnyen rá húzzuk a vizes lepedőt a gazdag ifjúra, de vajon ha itt lenne ma Jézus, és te állnál előtte, mi lenne az az “egyszerű” dolog, amitől meg kéne szabadulj, hogy kövessd?

Légy te is tanítvány! Ne csak a minimumot akard megtenni! Kövessd Jézust, és hagyj el mindent, ami ebben akadályoz!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia