Válaszol az Úr


"Kiálts hozzám, és én válaszolok, hatalmas és rejtett dolgokat jelentek ki neked, melyekről még nem tudsz!” 

Egyszer valaki büszkén mesélte nekem, hogy mióta Istennel jár, még egyszer sem kért tőle semmit, mindig csak azért imádkozott, hogy hálát adjon. Bizonyos szempontból meg tudtam érteni a büszkeségét, hiszen úgy gondolta, hogy ő legalább nem terhelte Istent feleslegesen a problémáival, kéréseivel, és tiszteletben tartotta, hogy Ő nem egy dzsinn, vagy a Mikulás, hogy csak adjon, adjon és adjon, amikor kérünk tőle. Ez a hozzáállás azonban nem csak, hogy nem keresztényi, de önző és teljes mértékben emberi magatartást jelez.

Isten teremtett bennünket, így eredendően tőle függőként élünk, mindannyian. Ez annyit tesz, hogy szükségünk van Rá ahhoz, hogy reggel felkeljünk, hogy elég erőnk legyen a munkához, hogy a kertben elég zöldség és gyümölcs teremjen, és ahhoz is, hogy a Föld még generációkon keresztül lakható legyen. Nélküle ezek közül egyik sem működne. Ha bármikor úgy gondoljuk, hogy “ezért most nem érdemes imádkozni, úgyis megoldom” vagy azt, hogy “a múltkor is sikerült, most se lesz semmi gond” egyúttal állást is foglalunk amellett, hogy nincs szükségünk Istenre és az ő segítségére, meg tudjuk oldani az életünket saját magunk.

Bár ez is részben igaz, hiszen egy pirítós megkenéséhez, vagy az autó megtankolásához nem kell segítség — persze csak látszólag, hiszen minden tettünk mögött Isten összetett, és számunkra felfoghatatlan munkássága áll — amikor slamasztikába kerülünk, szükséges, hogy a megoldást tőle kérjük. “Zuhanó repülőn nincs ateista” tartja a mondás, és valóban így is van: amikor az ember szembesül véges képességeivel, és érzi, hogy szüksége van a “deus ex machinára”, Isten beavatkozására, hirtelen nem is tűnik olyan elrugaszkodottnak, hogy létezik valami “természetfeletti”. Isten ezt a pillanatot várja mindannyiunk életében.

Mikor volt legutóbb, hogy Istenhez kiáltottál elkeseredésedben, és az ő segítségét kérted, amikor úgy tűnt, semmi remény nincs a megoldásra? A szentíráson keresztül ma ezt üzeni a számodra: merj bátran kérni tőle! Kiálts hozzá, mert ő válaszolni fog, sőt, többet fogsz kapni, mint amennyit vártál. "Kiálts hozzám, és én válaszolok!"

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet