Az Úré az egész föld



„Dávid zsoltára. Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai. Mert ő alapította azt a tengereken, és a folyókon megerősítette.”

 (24. Zsoltár 1-2.vers)

Nemrég láttam a televízióban egy műsort, melyben a birtoklás lélektani folyamatait vizsgálták különböző kísérletekkel. Az egyik ilyen kíséretben az utcáról találomra kiválasztottak embereket, akiknek 20 dollárt ajándékoztak, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.

Viszont mielőtt az emberek zsebre tették volna a pénzt, egy ajánlatot tettek nekik, mégpedig, amennyiben hajlandóak egy kis kártyajátékra (blackjack), és felteszik a kapott 20-ast, majd nyernek, akkor 100 dollárral mehetnek haza.

Mondanom sem kell, hogy kivétel nélkül mindenki belement a játékba, viszont a szervezők úgy intézték, hogy senki se nyerjen. Ahogy a kamera a kísérletben résztvevők arcát mutatta, mindenkin látszott a veszteség miatti szomorúság, és volt, aki fejét fogva magába roskadt és sírt.

De miért is? - erről szólt a kísérlet - Hiszen, olyan pénzt vesztettek el, amiért nem fáradtak, amiért nem dolgoztak, amit csak úgy kaptak. Mégis, abban a pillanatban, mikor kezükbe fogták, már nem, mint ajándékra, hanem, mint sajátjukra tekintettek.

Bizony, ilyen a bűnös, önző emberi lélek. Meztelenül, üres kézzel jövünk a világra, melyben Isten áldásait élvezhetjük. S melyeket azért kapunk, hogy felelősséggel használjuk, aztán továbbadjuk. Tudva, hogy kitől kaptuk és kinek tartozunk mindezért elszámolással.

Vizsgáljuk meg magunkat, miközben az Igét olvassuk: „mikor eszel és jól lakol, és szép házakat építesz, és lakozol azokban; És mikor a te barmaid és juhaid megsokasodnak, és ezüstöd és aranyad is megsokasodik, és minden jószágod megszaporodik: Fel ne fuvalkodjék akkor a te szíved, és el ne felejtkezzél az Úrról, a te Istenedről…

És ne mondjad ezt a te szívedben: Az én hatalmam, és az én kezemnek ereje szerzette nékem e gazdagságot! Hanem emlékezzél meg az Úrról, a te Istenedről, mert ő az, aki erőt ád néked a gazdagságnak megszerzésére.” (5Móz.8:12-18)

És köszönjük meg Istennek a mai napra elkészített ajándékait, az erőt, a bölcsességet, minden képességünket, lehetőségeinket, javainkat, majd osszunk meg mindent másokkal is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet