Az alázat bölcsessége


„Ha jön a kevélység, jön a szégyen is, a szerénységgel pedig bölcsesség jár együtt.”



A bölcsesség szóról két dolog jut eszembe. Az egyik egy személy, Salamon, a másik, Isten ígéretei.  Hogy miként kapcsolódik e kettő egymással szeretném kibontani.


Olyan ez, mint egy csomag. Képzeljünk magunk elé egy nagy dobozt, amely a legbiztonságosabban van becsomagolva, átkötve, megkötve, ragasztva. Tökéletesen ellátva minden biztonsági dologgal. A doboz tartalma ennél fogva igencsak értékesnek tűnhet kívülről. Ha tudjuk, hogy mit tartalmaz a doboz, akkor alig várjuk, hogy kibontsuk és gyönyörködjünk tartalmában. Esetleg már olyan rég óta vártunk rá, hogy képzeletünkben elgondoltuk  milyen szuper lesz, ha végre megérkezik. De, ha nem tudjuk, hogy mi van a dobozban, olyan jelentéktelennek tűnhet és talán csak elmegyünk mellette, nem  vesszük  a fáradtságot, hogy lehámozzuk róla a sok-sok „védelmi eszközt”, főleg ha nem mi kaptuk a csomagot.


A bölcsesség egy ilyen doboz. Salamont egy éjjel  megkereste Isten. Ajánlatot kapott. Ő pedig a legjobb döntést hozta meg, amelyet meghozhatott. Bölcsességet kért. Nem tudta, hogy Isten ezt hogyan fogja teljesíteni, de abban bizonyos volt, hogy megteszi. A doboz tartalma különböző helyzeteket, megoldandó kérdéseket rejtett. Ezek mind-mind egy bölcs gondolatot eredményeztek, többek között a fent olvashatót is. Időbe telt, ameddig Salamon teljesen kinyitja a dobozt, de amikor kinyitotta  megmutatkozott Isten végtelen hatalma és gondoskodása.


Isten ma is teljesíti kéréseinket. No nem egy varázslámpás dzsinnként vagy  varázslóként. Ő annál több.  Ő  maradandó, értékes és felbecsülhetetlen dolgokat ad nekünk, ha kérjük. Szeretete végtelen. Kegyelme nagy. Ajándékaihoz pedig semmi sem mérhető. Minden nap megújul és megújít bennünket.


Te mit kértél Istentől legutoljára? Mertél nagy dolgokat kérni? Elhiszed, hogy Ő bármit képes megadni, amit hittel  és teljes szívből kérsz? Nem, nem a nagyravágyásra szeretnék senkit sem biztatni. Egyszerűen arra, hogy merjük Istent egy olyan Atyaként szívünkbe és elménkbe zárni, aki bármire képes értünk és kéréseinket számon tartja. Természetesen mindent úgy ad, hogy az valóban a javunkat szolgálja.


Teljen ez a nap Isten jelenlétében. Legyen különleges, hogy olyan érzések legyenek bennünk, amelyek közel visznek minket Hozzá. Ismerjük fel Istenben a végtelent. A korlátlan hatalmat, bölcsességet, szeretetet és kegyelmet.


Áldott napot!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia