Meghalni a bűnnek


„Így azt tartsátok ti is magatokról, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek Istennek Krisztus Jézusban!Rómabeliekhez írt levél 6:11

Sajnos vannak kétségbeesett emberek, akik problémáik egyedüli megoldásának az öngyilkosságot választják. Esélyt és reményt sem látnak arra, hogy a válságukból ki lehet szabadulni. Valami hasonló kilátástalanságot érzünk akkor is, amikor felismerjük, hogy Isten előtt akkor is bűnösök vagyunk, ha rendkívül rendes embernek ismernek bennünket. Épp ebben a szakaszban írja Pál, hogy a bűn zsoldja (bére, fizetsége): halál (6:23). Ha ez igaz, akkor mindannyian halálra vagyunk ítélve, mert szívünk szándékai is gonoszak. Halálos csapdában vagyunk, melyből csak Jézus Krisztus tud megszabadítani.

Amikor valaki megkeresztelkedik, jelképesen meghal – a bűn terhe nem nyomasztja többé. A hullámsír azonban nem takarja el örökre, hanem új életre támad fel, amelyben már nem a bűn és Sátán uralkodik, hanem Krisztus. Erre emlékeztet a mai Ige, illetve az előtte lévő mondatok: „Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megerőtlenüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek. Mert aki meghalt, az megszabadult a bűntől. Ha pedig meghaltunk Krisztussal, hisszük, hogy vele együtt élni is fogunk (Róma 6:6-8).

Ez a keresztség, amelyről a Biblia beszél, nem egy mágikus bűn-lemosás, hanem a valódi, érett hitnek, a Krisztus melletti döntésnek, és az ÉN-központú életnek a feladása. Ennek külső jele a keresztvízben való alámerülés és kiemelkedés. A bibliai keresztséget megelőzi a bűnösségünk felismerése, a bűntől való szabadulás őszinte vágya, és a meggyőződés, hogy a kilátástalannak tűnő helyzetünkre nem az öngyilkosság, hanem az ÉN halála, és újjászületés hoz megoldást.
Ez nem az élet eldobása, hanem épp a megtalált igazi élet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet