Az Úr dicsősége megjelenik


"Mert megjelenik az Úr dicsősége, látni fogja minden ember egyaránt.– Az Úr maga mondja ezt."


Azt gondolod, hogy ha Isten megjelenik, akkor az nagy zajt fog csapni, igaz? Mint az Air Force One, mikor megérkezik az Amerikai Egyesült Államok elnöke, vagy a tömeg zaja, amikor színpadra lép a zenekar? Azt gondolod, hogy fény és földrengés kíséri, mint a vulkánkitörést, vagy az atomrobbanást? Illés is ezt hitte. (A királyok első könyve 19:11-12) A zsidók is ezt hitték. (Máté evangéliuma 11:8)

Ehhez képest a valóság nem is lehetne különbözőbb. Hiszen Isten dicsősége kisgyermekként jelent meg a földön. Hogy csendes volt-e? Azt nem mondanám. Váratlan? Minden bizonnyal. Ezen az estén (vagy egy teljesen másikon, nincs jelentősége) egy jászolban — még csak nem is bölcsőben — feküdt Jézus Krisztus, az emberiség megváltója és a világmindenség teremtője.

Annyiszor hallottuk ezeket a szavakat, hogy mára már értelmüket veszítették. Betlehem, jászol, angyalok, József, Mária és egy-két jól elhelyezett lábasjószág — szép betlehemi prezentáció a város főterén. Az eredeti betlehemi jelenet viszont mindenki számár rejtve volt. Egyedül a szülők, véletlenszerű pásztorok, és közel-keleti mágusok lehettek szemtanúi.

Isten dicsősége ma is így jelenik meg. Nem hatalmas robajjal, hanem csendes szavakban. Azokban a szavakban, melyeket te adsz tovább. Minden szeretetteljes megnyilvánulásodban a betlehemi képet vetíted az embertársad fejébe. Nem a főtéren lévőt, hanem az eredetit: azt, hogy a világmindenség megváltója érte jött le abba az ólba. Csendben, titokban, hogy a kereszten függve végül "mindenkit magához vonzzon." (János evangéliuma 12:32)

Jelenjen meg is az Úr dicsősége, mikor Karácsony alkalmával Jézus születésére emlékezünk!

Áldott ünnepeket kívánunk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia