Az alázatos ember és a kegyelem

"De még nagyobb kegyelmet is ad, ezért mondja: „Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmet ad.” 


Nem tudom, állítottad-e már vissza az okostelefonodat az “alapbeállításra” vagy visszaállítottad-e már a “gyári beállításokra”. Amikor az ember új eszközt vesz a kezébe, az az érzése támadhat, hogy lehetetlen használni, vagy bármi hasznosat csinálni vele ilyen állapotában: nincsenek beállítva a legfontosabb dolgok, a programok, amikre szükségünk lenne, nincs beállítva a böngésző kezdőodlalaként a Reggeli Dicséret Blog (tudom, hogy a Facebook…). Ahhoz, hogy bármire használható legyen az eszköz, el kell térni az “alapbeállításokról”.

Jakab levele egy (vagy több) komoly problémákkal küszködő gyülekezetnek íródott, legalábbis erre következtethetünk azokból a témákból, amiről az elejétől kezdve szó van. Ha kicsit több időd van ma reggel, mint csupán elolvasni ezt a néhány sort, érdemes lehet jobban belemélyedned: Jakab levele csupán 5 fejezet, de tele van értékes tanácsokkal a korunk hívői számára (számodra és számomra) is.

A negyedik fejezet, melyből a mai igét is olvashatod, a következő szavakkal kezdődik: "Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek?” (Jakab levele 4:1) Persze Jakab számára nem új a jelenség, meg is válaszolja hamar a kérdést: az önzés minden veszekedés, viszály és harc alapja. A saját vágyaim, a saját kívánságaim, melyeket a saját élvezeteikre pocsékolnék, nem pedig valami nemesebb, valami hasznosabb dologra. Az önzés elhatalmasodik mindenkin, aki hagyja — aki a világgal és annak mentalitásával barátkozik, és nem Istennel. De persze van megoldás is!

A lelkünk “alapbeállítása” az önzés, Isten pedig semmi hasznosat nem tud tenni amíg az “alapbeállítás” nem változik meg. Amíg az embert más nem érdekli, csak önmaga, addig Isten is “ellenáll” neki — a kéréseit nem hallgatja meg, a terveit nem támogatja, stb… De az alázatos ember, na ő az, aki Isten kedvére való! Neki nem csak segít, nem csak támogatja, nem csak teljesíti a kéréseit, hanem sokkal többet tesz: kegyelmet ad. Kell ennél több?


Ideje elmozdulni az “alapbeállításról”!  

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet