Felháborító!!! - Avagy az ütközések illemtana



"Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek! Megütközésre ne adjatok okot sem a zsidóknak, sem a görögöknek, sem az Isten egyházának;"
1Korinthus 10,31-32

Nem is olyan rég beszélgettem a fiatalokkal az illemről és azt találtam mondani, hogy gyerekként megtanították nekünk, hogy adjuk át a helyünket a buszon az időseknek. Hát, érdekes beszélgetés keveredett a felvetésemből. Egyiken sem vitatták, hogy a szabály alapvetően helyénvaló és illő. De sokan vannak, akik visszaélnek vele. Az egyik lány arról mesélt, hogy az öreg hölgy olyan gyorsan tolakodott a tili-tolijával a buszajtó felé, hogy ki is billentette őt az egyensúlyából. Majd ahogy felért, azonnal felállított valakit, hogy ő mennyire fáradt. Egy egyetemista arról mesélt, hogy a bottal járó úr miként előzte le a villamos elérésében rohanva, majd arra hivatkozva, hogy milyen beteg és alig kap levegőt, azonnal leült az egyetlen szabad helyre megelőzve egy kismamát. Vagyis ne feledjük, az éremnek mindig két oldala van. Így hát nekibuzdultam, kicsit beleástam magam korunk etikettjébe, különösen az étkezést szem előtt tartva, ha már Pál is erre intett minket. Íme 8 jó-tanács, amit figyelembe kell vennie mindenkinek, és amiknek tanulságai igen hasznosak manapság.

1. Öltözz mindig az alkalomhoz megfelelően!
"Nem szabad sem alul-, sem túlöltöznünk az adott eseményt. A legtöbb esetben a klasszikus, elegáns viselet a legjobb választás." - Írja az egyik szaklap. Valóban fontos a megfelelő öltözet, de miért is? Természetesen a ruhaválasztás mögött nem a protokoll, nem a hivalkodás, és nem a képmutatás, hanem a tisztelet kifejezése áll. Amellett, hogy kényelmesen és jól is akarjuk érezni magunkat, fontos az egészségünk és az, hogy társaságban mindig a társainknak is öltözünk. Hogy mibe megyünk, mindig az szabja meg, kivel találkozunk. Pál idejében a keresztények szinte minden vacsorát együtt fogyasztottak egy ideig. Hitték, hogy Úrvacsorájukon maga az Isten is jelen van, ezért ennek megfelelően öltöztek.
2. Ülj megfelelő távolságra az asztaltól és társaidtól!
"Hasad ne érje az asztal lapját, minden a kezed ügyébe essen úgy, hogy másokat ne zavarj!"- Olvasom tovább. Előzékeny és alázatos. Ez a két legjobb jelző erre a viselkedésre. Figyelembe venni másokat, figyelni igényeikre, de minden mozdulatukra is. Nagyfokú udvariasságot igényel ez tőlünk, ami mögött nem más, mint az alázat áll. Nem az a lényeg, hogy én hozzáférjek az ételhez, hanem az, hogy a másik is. Az öreg apostol valahogy úgy mondaná: "a másikat magatoknál különbnek tartván..." (Filippi 2,3)
3. Ne könyökölj az asztalra!
Sem étkezés közben, sem előtte, vagy utána a beszélgetés alatt. Mostanában sokan mondják: Uralom a terepet... Mert ezzel akarják kifejezni dominanciájukat, jelezve, hogy ők magabiztosak. Nem látják, hogy ezzel pont azt üzenik, ha nem ők irányítanak mindent, azzal a dolgok kicsúsznak a kezükből. Nem látják, hogy a valódi irányítás, az Isten akarata szerinti uralom valójában szolgálatot jelent.
4. Ne töltsd színültig a poharad!
Mert egyszerűen nem illik. - írja a tankönyv. Hogy miért, hát a mohóság miatt. Az ételünket úgy esszük, ahogyan az életet éljük. Megfigyeltük már, hogy sokan rohanva esznek? Gyors-éttermekbe járunk, ahol hirtelen sült és ezért egészségtelen ételeket eszünk, mert nincs időnk másra. Ez a rohanás azonban megbosszulja magát és az árat mindig meg kell fizetnünk. Nekem azt tanították, hogy az étkezéseknek mindig meg kell adni a módját. Nem szabad elkapkodni, oda kell szánni rá a megfelelő időt. A keresztények egyik erénye, a mértékletesség játssza itt a legnagyobb szerepet.
5. Használd jól a szalvétát!
Öledbe terítsd, a végén ne gyűrd gombóccá, csak tedd a tányér mellé! A szalvéta használata megóvja ruhánkat a lehetséges szennyeződéstől. Egy értékes ruhát kitisztítani nem olcsó mulatság. Ami a miénk azt óvni, védeni kell. Bár az étkezés alatt nem ez az, amire leginkább figyelünk, nem baj, ha gondoskodás itt is szerepet játszik a viselkedésünkben.
6. Ha hűteni akarsz valamit kavargasd, ne fújd!
Ne csapj zajt vele! Kanálcsörgés, porcelán kopogás nem jár nagy zajjal, de ha mindenki csinálja még a beszélgetést is elnyomja. Zavaró tényezővé válhat. Természetesen az sem jó, ha a szembeülőt beterítjük fújásunk által a pörkölt zaftjával. Fontos dolog a kis dolgokra is figyelni. Olyan sok dolog van, ami ellenünk dolgozik, hogy ne értsük, sőt inkább zavarjuk, bosszantsuk egymást. Egy kis odafigyeléssel mindez elkerülhető.
7. Kés, villa, kanál a megfelelő kézben legyen!
A kést és a kanalat mindig a jobb, a villát mindig a bal kezünkkel használjuk. Több evőeszköz esetén kívülről befelé haladva használjuk őket! Van, hogy néhány ember számára ez a tanács nagyzolásnak, uraskodásnak tűnhet. Hát nem egyszerűbb megenni mindent kanállal egy tányérból? De igen, meglehet. A kérdés csak az, hogy érdemes-e mindig mindenben a könnyebb utat választani? Nem arról beszélek, ha nincs miből, a szegénység nem szégyen! Ugyanakkor az etikettet ismerni és gyakorolni hasznunkra válik, mert általa más emberek felé is kinyílnak a kapuk.
8. Étkezés közben ne beszélj!
Persze lehetséges, hogy meg kell szólalnod, de előtte mindig nyeld le a falatot! Nem jó, ha mások belelátnak a szádba. A csevegést hagyd a végére, vagy két fogás közti szünetekre! Mindennek megvan a maga helye és rendje. Nem jó, ha összekeverjük őket.

Az, ahogyan viselkedünk befolyással van arra is, hogy mások, hogyan ítélnek meg bennünket. Persze mondhatjuk azt, hogy minket csak az Isten ítélete érdekel, de így valójában önzők leszünk. Mert Isten szava azt tanította ma: élj úgy, hogy tekintettel vagy mindenkire, legyen az pogány, vagy hívő! Ennek oka is egyszerű: Isten tekintettel van ránk. Az illem helyes betartása a szeretet egyik formája.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet