Mit jelent keresztyénnek lenni?

Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült.

A néhány hete, fiatalokkal beszélgetve a keresztyénség témáján gondolkoztunk közösen.
A legkézenfekvőbb kérdéssel kezdtük: "Mit jelent az, hogy keresztyén?"

A válaszok szerteágazók voltak. Volt, aki szerint a keresztyénség azt jelenti, hogy komolyan vesszük a tízparancsolatot, más szerint ez nem elég, hiszen ez csak legfeljebb zsidókká tenne bennünket. Szerinte a keresztyén ember jóindulatú, emberbarát. Ezt filantrópiának hívjuk, mondta a másik, ez még mindig nem elég. Egymás után dobálták a válaszokat: szombat? De az is keresztyén, aki vasárnapot ünnepel! Disznóhús? Az étkezésnek semmi köze a keresztyénséghez! De akkor mi az igazság? A Bibliánkat Az Apostolok Cselekedetei 11:26-nál, ahol a kifejezés először fordult elő: Antiókhiában nevezték a keresztyéneket először "krisztushoz hasonlónak" vagy "krisztusinak".

A hitünk szerzője Jézus Krisztus. De ő nem csak elindította a mozgalmat, hanem a célját is elérte helyettünk — és értünk. Pál érzékletesen írja le számunkra a kereszt gyalázatát, Krisztus önfeláldozását és a dicsőséget, ami Isten jobbján várta, ebben az egyetlen sorban, ami gyakorlatilag a keresztyén hitet foglalja magába. Mert aminek nem ez az alapja, az nem keresztyén. Az a hit, aminek a szerzője és beteljesítője nem Jézus Krisztus, az nem lehet keresztyén, hiszen maga a szó ezt jelenti.

Így ha legközelebb valaki megkérdezi, hogy mit jelent az, hogy "keresztyén", felejtsd el a régi válaszaidat. Tanuld meg: azt jelenti, hogy olyan vagy, mint Jézus Krisztus. Benne és miatta hiszel. Benne és miatta vagy szabad.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima