Terv és gond

„Azután így beszélt Mózeshez az Úr: Lásd, név szerint elhívtam Becalélt, Húr fiának, Úrínak a fiát Júda törzséből. Betöltöttem őt isteni lélekkel, bölcsességgel, értelemmel és képességgel mindenféle munkára”.

Istenben többek között az is csodálatos, hogy neki gondja van életünk minden területére. Az Ő istensége nem állt meg a teremtésnél. Sőt, nem állt meg a megváltásnál sem. Nemcsak egy új esélyt adott a kereszttel és az üres sírral, hanem egészen közel jött hozzánk, és felelősen cselekszik személyes életünkben.

Ez az ige, amit az előbb elolvastál, a szentsátor építésének történetébe enged bepillantást nyernünk. Izrael népe a pusztában vándorol, szívükben ott rejtőzik néha hangsúlyosan, néha egészen háttérbe szorulva az új otthonuk, Kánaán ígérete, és Isten úgy dönt, legyen még megfoghatóbb az Ő jelenléte közöttük. Legyen egy hely a táborban, ahol az Ő dicsősége megjelenik, ahol találkozhatnak Vele. Álljon egy sátor a tábor közepén, hogy érezzék, a Mindenható tényleg ott van közöttük. 

Isten nemcsak azt mutatta meg Mózesnek, hogyan nézzen ki a sátor, hanem megáldotta ehhez a mesterembereket is, jelen esetben Becalélt. A Teremtő név szerint elhívta őt erre a szolgálatra, betöltötte Lelkével, „hogy terveket készítsen az arany, az ezüst és a réz feldolgozására, kövek vésésére és berakására, fafaragásra és mindenféle munka elvégzésére.” (2Móz 31:4-5)

Istennek ez a jó szokása ma sem változott. Téged is neveden szólított, és elhívott a szolgálatra. És nemcsak elhívott, hanem meg is adta az ehhez szükséges áldást, az Ő Lelkét. Lehet, hogy már tudod is, hol van a te helyed. Lehet, hogy már évek, vagy akár évtizedek óta szolgálsz, hát meríts erőt ma reggel ebből az igéből! Vannak olyan napok, amikor túl sok a teher, amikor már úgy érzed, nem bírod tovább. Hát jöjj Istenhez, és engedd neki, hogy emlékeztessen arra, miért teszed, amit teszel! Ő Lelkét adta beléd, ott van veled minden pillanatban, erőt, képességet ad, hogy építhesd művét, hogy áldására legyél a világnak. Emlékezz vissza arra, amikor megszólított, idézd fel magadban az érzést, és kérd, hogy töltse fel kimerült tartalékaidat!

De lehet, hogy nem tudod, hova is szeretne Isten helyezni, mi a célja veled. Biztosan kérdezted már Őt többször is erről, de lehet, hogy még mindig nincs meg a megoldás. Ne csüggedj! Istennek gondja van életed minden területére, és eljön az idő, amikor meghallod a saját neved az Ő szájából. Eljön a nap, amikor Lelkével betöltve elindít egy úton, és soha nem hagy téged magadra, hogy egyedül végezd a szolgálatot. Bízz benne, és legyél nyitott az Ő szavára! 

Kívánom neked, Kedves Olvasó, hogy a mai nap közelebb vigyen Istenhez, és megerősítsen téged abban, Neki terve van veled és gondja van rád! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia