Isten elleni vétek


„Senki sincs nálamnál nagyobb az ő házában; és tőlem semmit sem tiltott meg, hanem csak téged, mivelhogy te felesége vagy; hogy követhetném hát el ezt a nagy gonoszságot és hogyan vétkezném az Isten ellen?”

Hol is kezdjem? Hiszen, József életének fent idézett részéből annyi mindent ki lehetne emelni. Például, hogy a csábító mindig a legszebb arcát mutatja, vágyaink útján akar rabul ejteni, kiskapukat nyitogat, és azzal nyugtat, hogy ez nem nagy dolog, hogy mindenki ezt csinálja, hogy senki nem tudja meg.

Aztán ott van József hite, állhatatossága, aki – bár még nem volt a táblákra leírva – de bizonyosan jól ismerte a Tízparancsolat ide vonatkozó passzusát, és kiállta a próbát, majd ártatlanul elszenvedte a kísértő dühének és hamis vádaskodásának következményét is.

Azonban, ma arra a kérdésre keresünk választ, hogy mit jelent Isten ellen vétkezni?

Ami látszólag egyértelmű, „Aki bűnt cselekszik, törvényszegést követ el, mert a bűn törvényszegés” (1Ján.3:4), azaz, aki megszegi, áthágja az Örökkévaló által felállított szabályokat, az vétkezik ellene.

Igen ám, de ott van Ananiás és Safira története (Apcsel.5.fejezet), akik ugyan saját ígéretüket szegték meg, mégis azt olvassuk, hogy a Szentléleknek hazudtak. Azaz az embereknek adott ígéreteink (házastársi fogadalom, vagy keresztségi fogadalom, vagy munkahelyi szerződés) és ebből fakadó kötelességeink be nem tartása szintén Isten elleni véteknek minősül.

Aztán olvashatunk olyat is, hogy „Aki azért tudna jót cselekedni, és nem cselekszik, bűne az annak” (Jak.4:17). Vagyis akkor is vétkezünk Isten ellen, amikor passzívan elnézzük embertársunk szenvedését, szükségét (lásd: Máté 25., „velem cselekedtétek meg.”). És vétkezünk akkor is, mikor nem adjuk tovább a bennünk lévő reménységet, amire mellesleg isteni parancsunk is van (Máté 28:18-20), azaz, aki keresztény, annak ez nem lehet opcionális.

De a jótettek is fakadhatnak önzésből, teljesítménykényszerből, embereknek, vagy Istennek való megfelelésből, abból a hamis illúzióból, hogy ezáltal belépőt vásárolhatunk a mennybe. Ez pedig szintén mind bűn. „Ami pedig hitből nincs, bűn az.” (Róma 14:23)

Végeredményként odajutunk, hogy Pállal együtt belátjuk, hogy a bűn, mint a vírus teljesen átjárja lényünket és nem marad más, mint a felkiáltás: „Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből?” (Róm.7:24)

Amire ma is az az Isten válasza: „Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, akik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint.” (Róm.8:1)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet