Közel az Úr napja!

Csend legyen az én Uram, az Úr előtt! Mert közel van az Úr napja, amikor áldozatot rendez az Úr, és megszenteli azokat, akiket meghívott.

Remegő, összedőlő épületek, mennydörgés, cikázó villámok, sejtelmes morajlás, széthasadó utak, tűz, füstoszlopok... Valahogy így néz ki az ítélet napja modern feldolgozásban.

Harsogó hangon kihirdetett ítélet, szenvedő és rettegő emberek sikítása, a pokol lángjai, ijesztő fekete alakok, kárhozat... Ez pedig a régi idők ábrázolása az ítélet napjáról.

A fent idézett prófétai üzenet mond két dolgot, ami esetleg félelmet kelthet: az egyik, hogy hallgassunk Isten színe előtt, mert közel az Úr napja, a másik pedig, hogy áldozatot készít.

Miről is van itt szó? Mivel fenyeget minket az „Úr napja” vagy az „ítélet napja”? (Ha az egész szakaszt elolvassuk, világos, hogy az ítélet napjáról beszél.) Semmivel sem fenyeget. Amikor az Úr napjáról vagy ítélet napjáról olvasunk a Bibliában, csak tényszerűen tájékoztat arról, hogy mi történik azokkal, akik elfogadják Isten kegyelmét, illetve azokkal, akik nem.

A mai üzenetünkben a két ijesztően hangzó kijelentés két dologra hívja fel a figyelmet. Az első arra, hogy az Úr napja egy ünnepélyes, és az örök sorsunkat meghatározó esemény lesz, ezért komolyan kell vennünk. Habár Isten megbocsátó és végtelenül szeret, ez nem hatalmaz fel minket arra, hogy könnyelműek és felelőtlenek legyünk az élet dolgaiban. A másik kép pedig éppen az ellenkezőjéről szól, mint ami félelmet kellene keltsen bennünk: nem mi leszünk az áldozat, hanem Isten azon a napon megerősíti a szövetségét azokkal, akik azt elfogadták (ezt jelképezi, hogy áldozatot készít): megmentőjük és szabadítójuk lesz az ítélet napján.

Ki ő ma a számodra?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima